SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713391200 AND gallery_id = 12466File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713391200, '12466', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Gotovina i Plenković: Novim generacijama treba prenijeti poštovanje za datume ratne povijesti - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

AKADEMIJA ZA 30. GODINA OD AKCIJE MASLENICA

Gotovina i Plenković: Novim generacijama treba prenijeti poštovanje za datume ratne povijesti

U zadarskom kazalištu održana je akademija povodom 30. godišnjice održavanja vojne akcije Maslenica o kojoj su govorili političari, predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem ali i ratni zapovjednik, umirovljeni general Ante Gotovina

U zadarskom kazalištu održana je akademija povodom 30. godišnjice održavanja vojne akcije Maslenica o kojoj su govorili političari, predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem, ali i ratni zapovjednik, umirovljeni general Ante Gotovina. On je podsjetio na odvijanje te operacije, kodnog naziva Gusar, njezin značaj i ciljeve: otkloniti neposredne napade na Zadar i stvoriti uvjete za spajanje sjevera i juga Hrvatske izgradnjom pontonskog mosta.

Iskustva iz Maslenice u kojoj su sudjelovali i jedva punoljetni branitelji, prema riječima Gotovine, bilo je presudno za kasnije operacije. Kao i temelje za reorganizaciju hrvatske vojske, koju su proveli ratni ministar obrane Gojko Šušak i zapovjednik stožera general Janko Bobetko.

- Prestankom oružanih snaga bili smo predmet drugih sila na izjednačavanje žrtve i agresora i tu smo pobijedili. Hrvatski vojnik je danas uvaženi član NATO saveza. Podržavam tradiciju obilježavanja važnih obljetnica ratne povijesti. Generacijama koje dolaze dužni smo prenijeti poštovanje prema ljudima tog vremena. Zajedništvo je bila snaga svih naših pobjeda. Moramo težiti dobrim odnosima na temelju istine i uvažavanja. Sjetimo se riječi prvog i ratnog predsjednika Franje Tuđmana: pobjednik koji ne zna praštati taj sije klice novih razdora, a hrvatski narod to ne želi. Nastavimo s optimizmom graditi i razvijati naše društvo i našu domovinu sa svim izazovima budućih vremena. Uvijek uz božju pomoć, kazao je general Gotovina.

On je i počasni građanin Zadra, podsjetio je gradonačelnik Branko Dukić, kazavši kako je obilježavanja akcije Maslenica zadarski blagdan. Na akademiji su govorili župan Božidar Longin, zastupnik Rade Šimičević uime predsjednika Sabora. Predsjednika RH Zorana Milanovića zastupao je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH, a bio je i ratni ministar unutrašnjih poslova Ivan Jarnjak. Uz šest aktualnih ministara Vlade Andreja Plenkovića.

On je u Zadar s malim zakašnjenjem zbog neprilika na cesti došao izravno na akademiju koju je uživo prenosio HTV kako bi čestitao 30. obljetnicu jedne od najvažnijih oslobodilačkih operacija u ratu.

- Posebno se prisjećamo 19 poginulih pripadnika u samoj akciji i 127 branitelja koji su dali svoj život. Osigurana sloboda i teritorijalni integritete je generacijsko postignuće koje se ne zaboravlja. Vlada će kao i do sada voditi računa o braniteljima i njihovim obiteljima. Istodobno snažimo hrvatsku vojsku i policiju. Živimo u vremenu kada izdvajamo najviše novaca za hrvatsku vojsku, za opremanje, za tranziciju u promijenjenom okolnostima kad na tlu Europe se odvija brutalni rat u Ukrajini, kazao je Plenković. Premijer je podsjetio kako posljedice te invazije Rusije na Ukrajinu osjećamo svi globalno.

- Zato smo kao narod i Vlada bili artikulirani od veljače 2022. do danas. Razjasnili žrtvu od agresora. Obrana Hrvatske, Domovinski rat, oslobađanje teritorija,  nevjerojatan su podvig koji se ne može usporediti s ovakvom podrškom koju ima Ukrajina. kazao je Plenković dodavši kako Hrvatska treba prenositi svoj ratna iskustva.

Predsjednik je uime Vlade poručio da će Maslenicu, Oluju, Bljesak... ugraditi u obrazovni sustav. Vodit ćemo računa da mlade generacije bude svjesne da duguju onima koji su za slobodu i budućnost Hrvatske dali sve, kazao je Plenković za kraj svečanosti obilježavanja Maslenice.

Letački program Krila Oluja izostao je zbog vremenskih neprilika koje na svu sreću nisu bile takve u zoru 22. siječnja 1993. godine a Zadrani ušli u taj dan puni uzbuđenja i iščekivanja prve pobjede.

Program su vodili Vlatka Vučić Marasović i Ante Župan, a sudjelovale su klapa HRM Sv. Juraj i klapa policije Sv. Mihovil.

Na Gradskom groblju bilo je i izalanstvo SDP-a predvođeno Peđom Grbinom

Šator na Forumu podignut za vojnički ručak nakon akademije. Na fažolu je bio i Plenković

Svečana akademija za 30. godišnjicu akcije Maslenica
Foto: Tomi Burčul
PRIKAŽI KOMENTARE (30)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA