Zadar

NAKON ŠTO JE PLATIO RADOVE ZA GRADNJU

Grad investitorima na Vitrenjaku platio 552.282 eura za zemljište na kojem je napravio cestu

Gradnju prometnice koja spaja Ulicu Vladana Desnice i Trpimirove obale financirao je također Grad Zadar

Grad Zadar iz tehničkog je proračuna isplatio društvu Real Value, u vlasništvu Grge Zrilića i Milana Bakovića, 552.282 eura za izvlaštenje zemljišta za potrebe gradnje komunalne infrastrukture u stambenom kompleksu koji taj investitor gradi na Vitrenjaku.

Radi se o zemljištu koje je bilo u vlasništvu investitora i koje je izvlašteno kako bi se gradile prometnice prema uvjetima koje propisuje UPU.

Gradnju prometnice koja spaja Ulicu Vladana Desnice i Trpimirove obale financirao je također Grad Zadar, obrazlažući kako će se naplatiti iz uplaćenog komunalnog doprinosa, no ostalo je sporno pitanje nadoknade za zemljište koje je u vlasništvu investitora. Real Value Gradu Zadru predložio je da ih plati po dostavljenoj procjeni, odnosno 4,93 milijuna kuna (655 tisuća eura) za parcelu površine 1.557 metara četvornih i 1,16 milijuna kuna (154 tisuće eura) za parcelu od 336 kvadrata. Veću parcelu za gradnju ceste Real Value procijenio je na 420 eura po četvornom metru, a manju po 460 eura.

Grad nije bio suglasan s tom procjenom pa je društvu KONUS naloženo da napravi novu, a ona je bila porazna za Grad Zadar - veća je procijenjena na 744 tisuće eura, a manja na 161 tisuću eura (oko 480 eura po kvadratu). Tako na kraju Grad Zriliću i Bakoviću mora isplatiti iznos od 905 tisuća eura!

Grad je prigovorio kako mišljenje vještaka nije napravljano prema pravilima struke te je procjena izražena u prevelikom iznosu u odnosu na vrijednost nekretnina. Međutim, vještak Vice Tadić obrazložio je kako je napravljena sukladno Zakonu i Pravilniku, da su podaci dobiveni iz izvatka Zbirke kupoprodajnih cijena, ishođenih od Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom te da je ona i slična procjeni koju je za Grad Zadar odradilo društvo Validus.

Sud je 1. prosinca donio odluku da Grad mora isplatiti traženi iznos najkasnije u roku od četiri godine od prijenosa zemljišta, ali nije uvažio traženje investitora da to bude u roku od osam dana od presude. Grad je u siječnju isplatio 552.281,99 eura te time podmirio dio tražbine, a ostatak će kada se za to stvore uvjeti, odnosno novac u proračunu.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA