Sport

PREZENTIRAN NALAZ REVIZIJSKE KUĆE

Gunjević najavljuje sumrak KK Zadar: Grad mora sanirati dug ili idemo u stečaj

Poslao sam hitan zahtjev gradonačelniku, kao predstavniku većinskog vlasnika, da sanira dugove te da Grad Zadar kroz Gradsko vijeće osigura sredstva za servisiranje dugova prema vjerovnicima koji nisu vlasnički povezani s Gradom Zadrom, poručio je Gunjević

Direktor KK Zadar David Gunjević na krajnje je nekonvencionalan način - objavom videa na Facebook stranici kluba - najavio kako KK Zadar vjerojatno odlazi u stečaj.

"Dragi navijači, nadam se da ste se oporavili od utakmice s Budućnosti i da s veseljem očekujete buduće susrete naše momčadi. Iskoristite ove povijesne trenutke jer su možda i posljednji u povijesti našeg kluba", govori Gunjević dok se obraća navijačima.

Prema podacima revizije o poslovanju kluba, čiji je nalaz Gunjević prezentirao, ukupne obveze kluba su čak 45 milijuna kuna. Međutim, radi se o računovodstvenom gubitku, nastalom zbog ranijih uplata kapitalnih pomoći i sl., a realni dug na 30. lipnja je 22,9 milijuna kuna. Jedini način da klub nastavi funkcionirati, prema direktoru Gunjeviću, je da taj iznos podmiri Grad Zadar iz svog proračuna.

- Na dan 30. lipnja obveze kluba su 22,9 milijuna kuna i višestruko su veće od imovine koju klub posjeduje. Većina obveza je dospjela, a dio se odnosi na kredite koji dospijevaju u roku od dva mjeseca. Obveze prema dobavljačima su 16,8 milijuna kuna, od čega 44,6 posto otpada na tvrtke u vlasništvu Grada Zadra - 9,4 milijuna kuna Višnjiku i 856 tisuća kuna Liburniji. U banci su otvorena dva kredita od 3,7 milijuna i 850 tisuća kuna, naveo je Gunjević.

Rashodi poslovne godine od 1. 7. 2021. do 31. 6. 2022. godine iznosili su 21,5 milijuna kuna te je iskazan gubitak od 15 milijuna kuna.

- Kako društvo godinama ostvaruje gubitak, ukupni gubitak je 44,9 milijuna kuna. Uz priznavanje rezervi kapitala debelo prelazi polovicu temeljnog kapitala te su time ispunjeni svi uvjeti iz članka 25 Zakona o trgovačkim društvima. Vama prepuštam da sami vidite što u njemu piše, govori Gunjević, a odnosi se vjerojatno na stava da direktor sam u ovakvim uvjetima mora pokrenuti stečaj društva.

Među svim obvezama neriješene su i one iz predstečajne nagodbe sklopljene 2014. godine. Polovica vjerovnika je isplaćena, a ostao je dug od preko 3 milijuna kuna. U svakom trenutku vjerovnici mogu zatražiti prisilnu naplatu, a kako klub uz tekuće troškove ne može servisirati dug, vjerojatno će doći do blokade i prestanka redovitog poslovanja.

- Poslao sam hitan zahtjev gradonačelniku, kao predstavniku većinskog vlasnika, da sanira dugove te da Grad Zadar kroz Gradsko vijeće osigura sredstva za servisiranje dugova prema vjerovnicima koji nisu vlasnički povezani s Gradom Zadrom, poručio je Gunjević ne navodeći tko će servisirati dugove prema gradskim poduzećima i kako ih namjerava riješiti.

Dramatičnom objavom pred Dan grada Gunjević je htio upozoriti na stanje kluba, koje je na rubu stečaja već godinama. S te strane je u pravu. No da je dug zaista 45 milijuna kuna, a radi se o iznosu kojim bi se mogli napraviti, na primjer, vrtići za tisuću djece (posljednji na Višnjiku za 120 djece koštao je 5 milijuna kuna), jedini razuman korak bio bi ključ u bravu. Ovako, umjesto 10 milijuna kuna, koliko se očekivalo da će ih trebati zatvoriti kreditom, ispostavilo se da je dug prema dobavljačima oko 13 milijuna, a dug prema Višnjiku, da je bilo volje svih strana, mogao se rješavati cesijama na račun gradnje olimpijskog bazena, solara ili drugih projekata, jednako kao što se jedan dio u prošlom proračunu riješio transferom za vrtić.

Nakon proslave Dana grada slijedi očigledno ključno vrijeme za spas kluba. Ako ne dođe do ozbiljne suradnje svih strana, bez fige u džepu, nakon Nove godine mogla bi se ostvariti Gunjevićeva crna slutnja. Ona međutim ne bi, kako direktor najavljuje, značila kraj povijesti. U stečaj su odlazili i drugi klubovi, a na njihovom mjestu nicali novi koji su slijedili tradiciju prethodnika. Za dvije godine klub pod imenom Zadar bi opet mogao igrati u ABA ligi, s čistim računima i jednakom emocijom, a to što se mijenjala pravna osobnost ne bi bilo kraj povijesti. Vrijedi li to 23 milijuna kuna, ili 45 kako je u početku prezentirano, veliko je pitanje.

PRIKAŽI KOMENTARE (34)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA