Sport

IZVJEŠĆE O POSLOVANJU UDRUGE NA GRADSKOM VIJEĆU

HNK Zadar još nema investitora, trebat će pozajmicu

Zadar je udruga građana podržana od Grada Zadra kroz model pozajmice dok se ne ostvare uvjeti za preoblikovanje i suradnju s investitorom, kaže Knežević

Na 2. sjednici Gradskog vijeća Zadar u novom sastavu jedna od točaka bit će izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog nogometnog kluba Zadar. Iako udruga nema formalne veze s Gradom Zadrom jer joj on nije osnivač, izvješće je obrazloženo sljedećom formulacijom direktora Damira Kneževića:

- Grad Zadar je nositelj projekta kada su u pitanju vlasnički odnosi jer se polazi od činjenice da se radi o subjektu koji financira klub kroz godišnje pozajmice, dok se ne iznađe najkvalitetnije rješenje.

Naravno, riječ je o pozajmici od 2,5 milijuna kuna koju je gradonačelnik Branko Dukić odobrio u prošlom sazivu vijeća, navodeći kako se ona daje jer je ulazak investitora gotova stvar te se očekuje odmah iza Nove godine. U ovom izvješću nema spomena o navodnom investitoru, već se razrađuju modeli njegovog ulaska u klub, a do tada bi ga financirao Grad godišnjim pozajmicama od 2,5 milijuna kuna.

- U idealnoj situaciji tranzicija može trajati do kraja iduće godine (12/2022), u realnoj situaciji koja ovisi o nizu vanjskih faktora do 6/2023. HNK Zadar bi mogao ostvariti zacrtane rezultatske ciljeve da prva momčad nastupa u 2. HNL, osigurati pretpostavke za infrastrukturno napredovanje do razine stadionske infrastrukture koja udovoljava licenciranju za igranje utakmica 1. HNL i međunarodnih utakmica, čime bi se stvorila povoljnija pregovaračka pozicija prema investitorima, partnerima i sponzorima u interesu grada i građana Zadra, ljubitelja nogometa, djece i mladih obitelji, navodi Knežević.

Predložene su tri varijante preoblikovanja - prva u kojoj bi klub investitor preuzeo u cijelosti s obvezom Grada da participira u ulaganju u sportsku infrastrukturu, druga podrazumijeva investitora koji će preuzeti 75 posto dionica, a dosadašnja ulaganja Grada se u procesu preoblikovanja pretvaraju u dionice i priznaju kao ulaganja u Školu nogometa. U navedenoj varijanti projekt HNK Zadar bi trebao biti od strane grada Zadra proglašen od posebne vrijednosti i kao takav financiran izvan proračuna namijenjenog za Zajednicu sportova grada Zadra. U trećoj varijanti Grad također zadržava 25 posto dionica, ali investitor u projekt ulazi za strateškim partnerom, koji bi dobio 25 posto dionica uz obvezu ulaganja u stadionsku infrastrukturu kroz privatno javno partnerstvo.

- Klub nema nikakve veze s ranijim nogometnim subjektom NK Zadar, pa se tako za rad i funkcioniranje ne vežu nikakva financijska potraživanja i dugovi. HNK Zadar je udruga građana podržana od Grada Zadra kroz model pozajmice dok se ne ostvare uvjeti za preoblikovanje i suradnju s investitorom, ponavlja Knežević, iz čega se može zaključiti da je Grad ipak sudjelovao u odluci da se stari klub ostavi s dugovanjima koja vode u stečaj a istovremeno osnuje udruga građana.

U financijskom izvješću vidljivo je da je najveći dio pozajmice, oko milijun kuna, otišao na plaće u Školi nogometa (Krešimir Gojun i treneri), zatim oko pola milijuna za plaće igračima te pola milijuna za plaće uprave i održavanja. Zabilježen je i operativni leasing od 95.998 kuna.

U projekciji godišnjeg budžeta kroz pet godina navodi se ulog Grada Zadra od po 200.000 eura, a marketing bi rastao iz godine u godinu, pa bi se u 2025./26. iz oglašavanja trebalo „ubrati" 2 milijuna eura. Za usporedbu, sveukupni prihod KK Zadar u prošloj godini, od sponzora, ulaznica, marketinških aktivnosti... bio je manji od milijun eura. „U suprotnom, budžet će se slagati prema pozajmici koju grad Zadar deponira prema HNK Zadar u visini od cca 2.5 milijuna kuna na godišnjoj razini", navodi se u izvješću.

Grad Zadar uplatio je u srpnju posljednju ratu pozajmice od 240.000 kuna, čime su isplaćene plaće za lipanj. Za nove plaće trebat će im nova pozajmica Grada, jer se drugi model u ovom trenutku ne nazire.

PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA