Zadar

NAKON ŠTO JE ODBIJEN NOVI CJENIK ČISTOĆE

Hoće li Grad Zadar platiti 100 tisuća kuna kazne i tko će biti kriv za to?

Nakon što su vijećnici oporbene većine odbili novi cjenik Čistoće, smatrajući kako je riječ o prevelikom poskupljenju koje će pasti na leđa građana, na njihovu se dušu indirektno pokušala staviti kazna koju bi Grad Zadar mogao platiti jer nije ispunio svoju obvezu usklađivanja s novim Zakonom o gospodarenju otpadom.

Nakon što su vijećnici oporbene većine odbili novi cjenik Čistoće, smatrajući kako je riječ o prevelikom poskupljenju koje će pasti na leđa građana, na njihovu se dušu indirektno pokušala staviti kazna koju bi Grad Zadar mogao platiti jer nije ispunio svoju obvezu usklađivanja s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. 

- Svaka jedinica lokalne samouprave koja ne prihvati odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada kaznit će se iznosom od 10 do 100 tisuća kuna, istaknuo je direktor Čistoće John Ivan Krstičević na pitanje HDZ-ovog vijećnika Bruna Milina. 

No za usklađivanje sa zakonom direktor je ranije spominjao rok od godinu dana, koji je prekršen i prije nego što je odluka uopće došla pred gradske vijećnike. Naime, novi zakon na snazi je od kraja srpnja prošle godine pa je, prema toj računici, odluka trebala biti usvojena još prije dva mjeseca. No ona je tek početkom lipnja izašla s javnog savjetovanja, a za sljedeću sjednicu, održanu prvog dana ljeta, nije bila pripremljena.

Na rujanskoj sjednici resorni pročelnik Robertino Dujela podsjetio je kako su prije pet godina bili jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja se uskladila s tadašnjom uredbom. 

- No ovog puta nismo žurili i ciljano nismo htjeli biti prvi jer smo prikupljali iskustva drugih jedinica, istaknuo je Dujela. 

Gradske vlasti očito nisu prikupljale iskustvo s prijašnjih sjednica iz kojeg je jasno kako u novom omjeru snaga rijetke odluke iz prve prolaze kod vijećnika koji nisu iz redova HDZ-a.  

U svom obraćanju Krstičević im je rekao:

- Uvijek smo bili perjanica, no ovaj put smo pokušali biti mudriji, ali vrijeme je isteklo i morali smo ispuniti zakonske obveze. 

No kada je to vrijeme isteklo i hoće li ih koštati njihova sporost, ovaj mudrost? Kako bismo to provjerili, Krstičeviću smo postavili tri jednostavna pitanja:

- Koliko je izgledno da ćete dobiti kaznu? Do kojeg roka ste trebali donijeti odluku? O čemu ovisi odluka o visini kazne, odnosno iznosu od 10.000 do 100.000 kuna?

Nakon nekoliko dana stigao nam je odgovor u kojem se samo posljednja rečenica izravno referira na naše pitanje.

"Čistoća je sa svojim stručnim timom sudjelovala u sukreiranju predložene Odluke, skupa sa stručnim timom Grada Zadra. Predložena Odluka bila je i na e-savjetovanju i nakon toga je došla na izglasavanje u Gradsko vijeće. Još jednom naglašavam kako je to jedina komunalna branša koja nakon svih obavljenih zakonskih procedura, dolazi sa prijedlogom Odluke na gradsko vijeće. Primjerice kod promjene cijena el. energije, vode ili telefona, postoje neovisne stručne agencije, koje daju svoju stručnu ocjenu što i koliko i u kojem rasponu nešto može koštati. Nakon toga Skupštine pojedinih tvrtki odlučuju o prijedlogu pojedinih Odluka. Prilog u ovoj tezi se zapravo očituje i u svim drugim gradovima i općinama koje su donijele Odluku. Tako imamo primjer da jedna te ista stranka tamo gdje je na vlasti glasa za Odluku, a tamo gdje nije glasa se protiv. Trenutno ne mogu procijeniti hoće li i u kojem iznosu Grad Zadar dobiti kaznu koja je propisana spomenutim Zakonom.", tako (ni)je odgovorio direktor Čistoće na izravna novinarska pitanja.

Podsjetimo, u novoj odluci, koja nije usvojena, cijena minimalne javne usluge za kućanstvo iznosi 66,09 kuna bez PDV-a, a za korisnike koji ne spadaju u kućanstva (iznajmljivači, ugostitelji...) 85,86 kuna bez PDV-a. S obzirom na to da se na javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada primjenjuje snižena stopa PDV-a od 13 %, radi se o iznosima od 74,68 kuna za kućanstvo te 97,02 kuna za ostale korisnike. Nova odluka dovela bi do većih računa za velik broj kućanstava, dok bi poslovnim korisnicima mahom pojeftinile usluge odvoza otpada.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA