Hrvatska i svijet

USPOMENA NA NAJSLAVNIJI DAN NOVIJE HRVATSKE POVIJESTI

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti: 5. kolovoza krenula je Oluja

Akcijom je nakon četiri godine okupacije u samo 84 sata oslobođeno gotovo 11.000 četvornih kilometara okupiranih područja i gradova u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Središnja svečanost održat će se u Kninu na stadionu NK Dinara, a najavljen je dolazak državnog vrha koji će održati prigodne govore. Prigodnim programom praznik se slavi diljem Zadarske županije. Iz Zadra će nakon jutarnje budnice gradskim ulicama s Branimirove obale startati moto defile „Od Branimira do Zvonimira", a u 11 sati u katedrali svete Stošije služit će se misa. U večernjim satima održat će se koncert Pop misa Mediterana na Forumu, nakon čega slijedi vatromet na Rivi.

U Benkovcu se održava mimohod braniteljskih udruga s ratnim zastavama predvođen limenom glazbom, u Biogradu tradicionalna Biogradska noć, u Obrovcu kulturno-umjetnički program i odavanje počasti vitezu Senadu Županu, u Gračacu mimohod gradskim ulicama branitelja i građana te polaganje vijenaca, u Pakoštanima svečani mimohod uz pratnju limene glazbe te polaganje vijenaca kod spomenika dr. Franji Tuđmanu, itd.

VRO "Oluja" započela je 4. kolovoza 1995. u ranim jutarnjim satima. Već iduće jutro postignut je najveći uspjeh kada je oslobođen Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se 20-metarska hrvatska zastava. Akcija je ubrzo završena 7. kolovoza. Hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su brojne gradove i prometnice te su izbile na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Akcijom je nakon četiri godine okupacije u samo 84 sata oslobođeno gotovo 11.000 četvornih kilometara okupiranih područja i gradova u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, odnosno gotovo petina države, što je utjecalo i na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA