Zadar

IZVRSNI REZULTATI TURISTIČKE SEZONE U PRVIH 7 MJESECI

Imamo 56 milijuna noćenja i 20 milijardi fiskaliziranih računa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se danas s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas u turističkom resortu Punta Skala u Petrčanima izvrsne rezultate turističke sezone, naglasivši kako je već do sada ostvareno 10,7 milijuna dolazaka i 56,6 milijuna noćenja, što je 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja rekordne 2019. godine, a iznosi fiskaliziranih računa za dosadašnji dio godine su 20 milijardi i 581 milijun kuna, što je 33 posto više nego 2019. godine. Turizam jača fiskalni kapacitet za različite vrste intervencija tijekom jeseni, s obzirom na globalnu energetsku i prehrambenu krizu te inflatorne pritiske, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se danas s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Razgovarali su o dosadašnjim turističkim rezultatima i daljnjim planovima za turističku sezonu.

Otvarajući sastanak, premijer Plenković da je cilj raspraviti trenutne okolnosti vezane uz ovu turističku sezonu i općenito sva pitanja koja su bitna kako bi ta grana hrvatskog gospodarstva dala još značajniji doprinos razvoju gospodarstva i rastu BDP-a.

- Do sada smo, naveo je premijer Plenković, već ostvarili 10,7 milijuna dolazaka i 56,6 milijuna noćenja, što je 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja rekordne 2019. godine.

Naglasio je da je, prema izvješću HNB-a, ove godine ostvareno najuspješnije prvo tromjesečje u prihodima od stranih turista u povijesti Hrvatske. Iznosi fiskaliziranih računa za dosadašnji dio godine su 20 milijardi i 581 milijun kuna, što je 33 posto više nego 2019. godine.

U vremenu kada je trebalo očuvati radna mjesta, istaknuo je premijer Plenković, Vlada je napravila ogromne iskorake isplativši 800 tisuća plaća za radnike u privatnom sektoru, a veliki dio tih sredstava isplaćen je upravo turističkome sektoru. Bio je to, dodao je, pravi potez koji je u tom trenutku jedino mogla napraviti država.

"To je bio potez koji je omogućio da hrvatske kompanije ostanu na nogama, radnici ostanu zaposleni, a hrvatske obitelji u egzistencijalnom smislu ne budu ugrožene", poručio je.

Osvrnuo se i na Strategiju razvoja turizma, koja je u javnom savjetovanju, a koja govori o konceptu cjelogodišnjeg turizma.

"Treba vidjeti što još možemo učiniti kako bi Hrvatska, s obzirom na konkurentska tržišta, osobito na Mediteranu, i dalje bila privlačna i omiljena destinacija brojnih turizma", kazao je premijer Plenković.

U ovoj, 2022. godini, koju često naziva i godinom isporuke, napravljeni su ogromni iskoraci, rekao je premijer, govoreći o članstvima u europodručju i Schengneskom prostoru, koja su posebno važna upravo za turistički sektor.

Hrvatska je i važna auto-destinacija, a s izgradnjom Pelješkoga mosta i južni dio Dubrovačko-neretvanske županije odjednom postaje također auto-destinacija, što je premijer ocijenio velikim vjetrom u leđa ukupnom hrvatskom turizmu. Kad se na to doda najbolji kreditni rejting koji je Hrvatska ikada imala prema sve tri vodeće svjetske agencije onda se može reći da su u makro okviru napravljeni iskoraci koji potiču gospodarstvo općenito, a osobito ovaj sektor.

Ovakvi susreti, dodao je premijer Plenković, prigoda su da se u fokus stave teme koje su od velike važnosti za turistički sektor - bilo da se radi o bržem izdavanju dozvola, ili pitanjima koja se tiču Zakona o radu, ili porezne politika, prometa, sigurnosti - kako bi Vlada mogla još više pomoći, pogotovo u kontekstu korištenja sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira ili Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA