Biznis

RAZGOVOR S MATOM BOGOVIĆEM POVODOM 1. GODIŠNJICE

Informatičku scenu u Zadru pojačala IT tvrtka WOD-a s timom od 10 mladih stručnjaka

U lipnju 2021. godine osnovana je zadarska firma WOD Software Solutions koja je od svog samog osnutka dio CROZ Partnership programa, odnosno CROZ franšize.

Hrvatski IT sektor već godinama bilježi impresivne rezultate i isti konstantno raste i razvija se. Uz sam razvoj, posljednjih godina se može primijetiti i trend širenja firmi po cijeloj Lijepoj Našoj. Split i Osijek već imaju jako razvijenu IT scenu, Rijeka također raste, ali ni naš Zadar ne zaostaje.
U lipnju 2021. godine Zadar je dobio novu IT tvrtku - WOD Software Solutions koja od samog starta uspješno radi i raste te već broji 10 IT stručnjaka. Povodom prvog rođendana pričali smo s direktorom WOD-a, Matom Bogovićem.

Kako je došlo do otvaranja IT firme u Zadru?

Na neki način zaslužna je pandemija. Naime, od završetka fakulteta sam živio u Zagrebu i radio u poduzeću CROZ . Kao i velika većina Zadrana, i ja sam se htio vratiti u svoj rodni grad. Najveća prepreka tome je bila činjenica da zapravo nisam htio otići iz CROZ-a, a radom od kuće gubi se onaj zabavni dio rada s kolegama i prijateljima u uredu.

U međuvremenu se dogodila nesretna pandemija i svi smo se prebacili upravo na taj način, a ja sam to iskoristio kako bih radio iz Zadra. Kada je došlo vrijeme za povratak u Zagreb, odlučio sam se za iskorak i otvaranje poduzeća u Zadru.

Kako smo se već ranije znali šaliti da ćemo otvoriti CROZ zadarski ured, vrlo brzo je „pao" dogovor o suradnji te je WOD od prvog dana dio CROZ Partner programa. Takav program je zapravo nešto novo u Hrvatskoj, a nama je omogućio ono najbolje od jedne velike IT firme - snažan rast, rad na ozbiljnim projektima, suradnja s CROZ timovima na svim razinama, kao i mentorstvo od strane istih.

Reci nam nešto više o WOD-u?

Bavimo se razvojem softvera po mjeri za velike korisnike, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. U tako zahtjevnim i jako kompleksnim poslovnim sustavima pružamo kompletnu uslugu, od poslovne analize do implementacije sustava, testiranja i automatizacije isporuka.
Zbog prirode projekata na kojima radimo i zahtjeva tržišta na koja naši klijenti moraju odgovoriti, smatram važnim naglasiti da smo tehnološki orijentirani „cloud-native development-u" (zaista ne znam kako bih to preveo), pri čemu gotovo pa isključivo koristimo tehnologije iz Java eko-sustava.
Iznimno smo fokusirani na kvalitetu što podrazumijeva velika ulaganja u osobni razvoj i edukaciju svakog stručnjaka, praćenje najnovijih tehnoloških trendova i mentoriranje mladih snaga.
Trenutno tim broji 10 stručnjaka, od toga 8 programera, poslovnu analitčarku i HR koordinatora. Već do jeseni planiramo da se ovaj broj poveća, primarno kroz studentske prakse koje ovo ljeto ponovo provodimo. Kao i prethodne godine, prakse provodimo u suradnji s CROZ-om koji već godinama ima jedan od najboljih programa u državi. Kroz prakse će nam se pridružiti četiri programera i dvije analitičarke, a svi oni će kroz dva i pol mjeseca imati priliku savladati mnoštvo tehnologija, raditi na pravom projektu uz tehničko vodstvo nekoliko mentora i postati dijelom naše stalne timske postave.
Svakako bih naglasio da, osim trenutnih pozicija i širenja tima u dijelu praksi, zapošljavamo sistem/DevOps i data inženjere kako bismo dodatno proširili opseg našeg poslovanja.

Što bi istaknuo kao najveće uspjehe u prvoj godini poslovanja?

Teško je izdvojiti samo jedan, no kao ključne uspjehe istaknuo bih rast našeg tima i portfelja projekata.
Kad kažem rast tima, ne mislim samo na lijepu okruglu brojku od 10 ljudi, već na razinu ljudske i tehničke kvalitete. Nakon samo godinu dana, mogu reći da smo stvorili radnu okolinu u kojoj uživamo. Količina i veličina projekata samo raste tako da se nadamo daljnjem rastu ovom brzinom.

Također, izuzetno me raduje da smo u Zadar doveli renomirani program praksi u sklopu kojeg će i studenti stručnog studija Informacijskih tehnologija Sveučilišta u Zadru imati priliku brusiti svoja znanja pri čemu koristim priliku da se zahvalim profesorima Franji Peharu i Anti Panjkoti na podršci koju su nam dali. Veseli me što ćemo realizacijom društveno korisnog projekta i angažmanom lokalnih studenata dati svoj doprinos i akademskoj i poslovnoj zajednici.

Kakav bi poruka bila mladim ljudima IT struke koji potječu sa zadarskog područja?

Bez obzira iz kojeg područja dolazimo, poručio bih im da je svako iskustvo važno i da daju sve od sebe da se kroz posao razvijaju i osobno i profesionalno. Neka ulažu u sebe i svoje znanje, a sve ostalo će doći samo od sebe ako se nalaziš u pravoj okolini. IT industrija je u današnje vrijeme vrlo nemilosrdna i mislim da nije važno samo pronaći posao, već pronaći posao koji pred vas postavlja nove izazove i na kraju dana vas čini sretnim.

Za kraj, ispričaj nam nešto o sebi?

Pridružio sam se CROZ-u još kao student diplomskog studija jer sam htio vidjeti kako izgledaju „pravi" projekti, odnosno steći konkretno radno iskustvo. Već tad je CROZ imao jako dobar program za mlade inženjere tako da sam jako brzo dobio priliku raditi na prvom projektu za korisnike. Oduševilo me što sam odmah počeo razvijati poslovno kritične sustave koristeći vrhunske tehnologije.

Od prvog projekta i tima u kojem sam radio, shvatio sam da je to prava okolina za mene. Ljudi, atmosfera, kultura, tehničko znanje, ma apsolutno sve je bilo na razini koju nisam mogao ni zamisliti. Također, kako je CROZ većinom orijentiran projektima, svaki projekt nosi novu domenu, novog korisnika, novi tech stack, novu okolinu i izazove.

I tako sam ostao lijepih 10 godina, sve do povratka u Zadar i otvaranja WOD-a. Danas sve ono najbolje iz CROZ-a pokušavamo ugraditi u WOD i zaista mislim da smo na pravom putu.

 

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA