Zadar

AKCIJA PREGLEDA ZNAKA PRISTUPAČNOSTI

Iscrtana mjesta nepropisno koriste i invalidi

Mi u gradu imamo dovoljno mjesta, na Poluotoku i uz njega iscrtana su 84 i to bi trebalo biti dovoljno za našu populaciju ako se pravilno koriste, kaže Županović

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar i PU Zadarske danas su na Poluotoku proveli Akciju pregleda znaka pristupačnosti, kojom su upozorili na potrebu za poštivanjem Zakona i olakšavanjem svakodnevnog života ove populacije.

Predsjednik UTI Željko Županović kaže kako cilj akcije nije kažnjavanje vozača, nego edukacija građana ali i invalida koji nepropisno koriste mjesta. Naime, prilikom iscrtavanja parkinga između svakog drugog mjesta ostavlja se slobodno 120 centimetara. To znači da vozač, ovisno s koje strane dolazi, mora parkirati tako da vozačka vrata budu okrenuta prema slobodnom prostoru.

- Mi u gradu imamo dovoljno mjesta, na Poluotoku i uz njega iscrtana su 84 i to bi trebalo biti dovoljno za našu populaciju ako se pravilno koriste, kaže Županović.
Kaže kako je situacija zbog edukacije i represivnih mjera danas puno bolja nego prije desetak godina. O tome svjedoči i činjenica da jutros nisu imali kome zakačiti letak s upozorenjem, pa su ih adi edukacije podijelili novinarima.

Dopredsjednik Filip Jadrijev kao dodatni problem istaknuo je neodgovorno ponašanje osoba si invaliditetom, koje ne razmišljaju o drugima koji su u istoj situaciji.

- Događa se da ljudi iz našeg grada, okolice, ali i cijele Hrvatske, tijekom ljetne sezone kad su gužve najveće, parkiraju automobil na Poluotoku i odu mjesec dana na otok. Mjesto je besplatno, policija čuva auto, sve je po zakonu, ali to je jedan vid bezobrazluka jer drugi ne mogu doći do mjesta kada im je potrebno nešto obaviti u gradu. Zbog toga se radi na prijedlogu da se boravak na parkirališnom mjestu za invalide ograniči na 8 sati ili jedan dan, rekao je Jadrijev.

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA