Zadar

FOTO: KONZERVATORI ĆE ODLUČITI ŠTO ĆE S NALAZIMA

Iskopani ostaci palače Perlini u kojoj je bio Caffe Lloyd, nađen stup iz srušene kuće Borelli

Nakon kuće Trigari koja je pretvorena u poštu, radovi na parternom uređenju Rive otkrili su nove arheološke ostatke kuća koje su srušene u bombardiranju 1943/44. godine.

Nakon kuće Trigari koja je pretvorena u poštu, radovi na parternom uređenju Rive otkrili su nove arheološke ostatke kuća koje su srušene u bombardiranju 1943/44. godine.

 Arheolog iz Muzeja antičkog stakla, dr. sc. Berislav Štefanac, detektirao je ostatke kuće Perlini u kojoj je bio caffe Lloyd. Ta je građevina bila jedna u nizu od 18 kuća, odnosno palača koje su bile izgrađene s dozvolom na nacrt, a nnakon što je na nasipu izgrađena Nova riva. Perlini je bio jedan od bogatijih Zadrana koji je imao više kuća od kojih je ostala sačuvana ona Branimirovoj obali (s lijeve strane od Mosta)

 

- Na dubini od pola metra koliko se kopaju nove staze po zelenom pojasu rive,  pojavili su se ostaci tlocrta središnjeg dijela kuće s vidljivim dijelovima svoda od cigle. Iskopani su i ostaci vodospreme koja je bila unutar te kuće izgrađena u drugoj polovici 19. stoljeća, obznanio je arheolog Štefanac.

On je malo razočaran što u daljnjem nastavku radova prema Sveučilištu nije obuhvaćan lokalitet kuća plemića Borelli. Talijanska plemička obitelj podigla je pet kuća na rivi od kojih je ostao samo dio uz hotel Zagreb, koju je kao dvojnu zgradu gradilo tadašnje dioničko društvo, te kuća u kojoj je Rektorat.

Ipak s djelomično otkopane lokacije jedne od kuća Borellijevih nađen je ostatak baze stupa čiju nam je fotografiju poslao Štefanac koji i time potvrđuje opravdanost arheološkog nadzora na rivi.

Radovi su došli do same zgrade Sveučilišta ispred koje će se samo mijenjati rubnjaci postojećih gredica te ugraditi navodnjavanje. Iz jednog od kanal izvirili su novi artefakti.

- Ovo je zadnji zid otkriven danas tijekom arheološkog nadzora na rivi i pripada jednoj od palača s kraja 19. st. kod zgrade Rektorata, napisao nam je arheolog Štefanac koji mora napisati izvještaj konzervatorima. 

Oni su ti koji će odlučiti što će biti s pronađenim arheološkim nalazima u prostoru, odnosno hoće li doći do promjena u izvedbi projekta uređenja zelenog pojasa rive iz koje su izuzete umjetno stvorene ugostiteljske terase.

PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA