Zadar

RASPRAVA UKLJUČILA I PRIJEVREMENE IZBORE

Iz drugog pokušaja prošao UPU Kožino - gradi li se škola, stanovi ili Pinokio Aqualand?

Gradska vlast iz drugog je pokušaja uspjela na Gradskom vijeću „progurati" izradu Urbanističkog plana uređenja stambene zone zapadno od povijesne jezgre Kožina zbog izgradnje nove škole.

Gradska vlast iz drugog je pokušaja uspjela na Gradskom vijeću „progurati" izradu Urbanističkog plana uređenja stambene zone zapadno od povijesne jezgre Kožina zbog izgradnje nove škole.

Prema riječima resornog pročelnika Darka Kasapa, radi se o području koje je isključivo društvene i rekreacijske namjene, ali ostao je naziv stambena zona jer je do 2016. godine bilo u obuhvatu druge zone. Za promjenu naziva, istaknuo je, potrebne su izmjene Prostornog plana. Kasap je više puta naglasio kako je ovo tek početak izrade plana koji će za zeleno svjetlo morati proći javni uvid i raspravu.

- Sad sam dobio puno više pojašnjenja i naznaku da se nakon izrade UPU vraća pred nas da ponovno odlučujemo o tome. Razgovarao sam i sa svojim prijateljima iz Kožina koji su aktivisti i koji su za ovo. Pušemo i na hladno jer se u ovom gradu dogodilo toliko nakaradne betonizacije i morate razumjeti da nas je strah svega, istaknuo je Enio Meštrović (nezavisni) razliku u odnosu na ovu i prijašnju sjednicu GV-a kada je nova većina odbila pokrenuti izradu.

No vijećnici Akcije mladih i SDP-a i dalje su bili sumnjičavi.

- Zašto obuhvaćamo 11 hektara, a radimo školu koja zauzima 1000 kvadrata?! Ne radi ovo Darko iz glave. Netko je došao do njega i rekao „ajde ti opasaj ovo, stavi školu, zamaskiraj, prodaj priču". Je li bio problem napraviti skicu za ostatak obuhvata, makar na salveti. Zna Dario pisat na salveti, istaknuo je Ante Rubeša (AM) uz priču o nasamarenom Pinokiju.

Za govornicom Rubeša se osvrnuo i na mogućnost prijevremenih izbora.

- Ne idemo mi u nove izbore jer ih želimo, već zato što Dukić pali vatre gdje ih god može zapaliti i provocira većinu umjesto da surađuje. Ne idemo u nove izbore jer ću ja dati ostavku, već što ću u prosincu donijeti amandmane u iznosu od sto milijuna kuna, od čega će 15 milijuna kuna biti za OŠ Kožino, poručio je Rubeša.

No za Meštrovića izbori su najgora opcija.

- Time radimo protiv građana i protiv sebe jer ako nakon 31 godine idemo na izbore, onda ste svi igrači HDZ-a. Sad imamo pravo nadgledati, vidjeti, uvjetovati, kazao je Meštrović.

Ostatak rasprave obilježila je žustra diskusija na relaciji Kasap-Rubeša, koja je dosegla vrhunac kad je Rubeša spomenuo zastoj u izradi prostornog plana zbog djelatnice na bolovanju, što je Kasap ocijenio nekulturnim.

- Vijećniče Rubeša, jasno mi je da u neznanju postoji ogroman strah, ali kad se pročitaju dvije rečenice, vidi se da je ovo tek početak izrade plana. Ne mogu vam nacrtati gdje će što biti. To je poanta izrade UPU-a, istaknuo je Kasap.

Svoju skicu ponudio je predsjednik Kluba HDZ-ovih vijećnika Damir Burčul.

- U ovom nazivu treba dodati još jedno slovo "S" tako da se zove SMS. U ostatku zone stavite pet, šest fontana, patkice, palmice, a ovdje do, neka bude nekoliko statua Pinokija. Bio bih vam zahvalan kad biste podržali moj prijedlog i to područje nazvali Pinokio Aqualand Kožino, sarkastičan je bio Burčul.

U raspravu se uključio i SDP-ov Daniel Radeta.

- Čemu puste svađe kad je stvar jednostavna?! Sve ovo što danas proživljavaju Eniovi vijećnici mi smo dosad stoput preživjeli jer ste nas stotinu puta prevarili. Niti jedan UP nikad nije bio od javnog interesa, već investitora i to je danas vidljivo u prostoru, rekao je Radeta, koji je kao i Marjana Botić (Akcija mladih), podsjetio na propuste u UPU Bregdetti.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA