Zadar

STRATEŠKI ZADARSKI EU PROJEKT ZUM 4.0

Izabrani izvođači koji će za 9 milijuna kuna uvesti senzore za parking i pametne stanice

Zajednica ponuditelja iz Zagreba, Slovenije i Velike Britanije, koju čine tvrtke Grafik net, Callidus grupa, Intech i Paywiser limited, dobila je posao nabave pametnih prometnih rješenja upotrebom informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u sklopu projekta ZUM 4.0.

Zajednica ponuditelja iz Zagreba, Slovenije i Velike Britanije, koju čine tvrtke Grafik net, Callidus grupa, Intech i Paywiser limited, dobila je posao nabave pametnih prometnih rješenja upotrebom informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u sklopu projekta Zadar Urban Mobility (ZUM 4.0).

Riječ je o strateškom EU projektu za razvoj prometnog sustava u Zadru. Kroz ZUM 4.0 Liburnija će dobiti sustav elektroničke naplate te pametne autobusne stanice s ekranima za informiranje putnika o kretanju autobusa u realnom vremenu. Prilikom planiranja projekta u obzir nije uzet samo javni gradski prijevoz, pa će tako u ovoj fazi čak tisuću parkirnih mjesta biti pokriveno senzorima, a na prvo slobodno vozače će navoditi mobilna aplikacija. Usluge će biti objedinjene kroz centralni informacijski sustav - CIS.

Za posao su se još natjecale udružene tvrtke iz Zagreba i Pule, Penta, Sedam IT i Aircash, no njihova je ponuda u iznosu od 8.288.055 kuna odbijena kao nepravilna jer nisu dokazali da su tijekom posljednje 4 godine pružali slične usluge. Nakon žalbenog roka, s izabranim izvođačima potpisat će se ugovor težak 9.639.783 kuna, s rokom od 10 mjeseci za izradu sofisticiranog hardverskog i softverskog IKT rješenja.

Ukupna vrijednost projekta punog naziva "Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0" je 14.813.840,30 kuna, od čega je 82% Upravni odjel za EU fondove povukao kroz ITU mehanizam (OP Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.).

PRIKAŽI KOMENTARE (17)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA