Kultura

IZBOR IZ POVIJESTI PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

Izložba iz torinskog Palazzo Madama idućeg se tjedna otvara u Kneževoj palači

Ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš najavila je veliku izložbu Umjetnički obrt u Italiji koja će se 2. ožujka otvoriti u Kneževoj palači.

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš najavila je veliku izložbu Umjetnički obrt u Italiji koja će se 2. ožujka otvoriti u Kneževoj palači.

Radi se o stotinjak izložaka koje će se preseliti iz muzeja u Torinu, točnije Palazzo Madama u izložbeni prostor Kneževe palače gdje će korespondirati sa šest salonskih priča. Talijanska povijest primijenjenih umjetnosti iz Torina preselit će se u Zadar u svom najboljem izboru.

- Ova međunarodna izložba posveta je vrhunskom talijanskom stilu kojem se divi cijeli svijet zbog savršenog koncepta i tehnike izrade luksuznih predmete usvojene tijekom niza stoljeća. Prikaz je predmeta izrađenih u manufakturama i zanatskim radionicama u vremenu od kasnog srednjeg vijeka do 18 stoljeća, navela je ravnateljica Narodnog muzeja u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

 
Bit će to prikaz duha stare Italije u gradu koji je bio dio te kulture. Izložba će prikazati ukrasne predmete i namještaj te oslikati ambijente dvorova i plemenitaških kuća iz vremena renesanse iz svih dijelova Italije.

Njezinu hrvatsku premijeru u Zadru omogućili su Veleposlanstvo Republike Italije u RH te Talijanski institut za kulturu. Ravnatelj tog instituta, Gian Luca Borghese zajedno s Hrvojem Pericom kustosom Narodnog muzeja nadgleda postavljenje izložbe koja je koncipirana za Kneževu palaču.

Giovanni Carlo Federico Villa, ravnatelj muzeja Palazzo Madama autor je izložbe "Il mestiere delle arti in Italia. Capolavori da Palazzo Madama di Torino". Ona je trebala biti postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, ali je ipak došla tamo gdje pripada. I to zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji koju, kako je kazala ravnateljica, Narodni muzej ima s talijanskim institutom za kulturu.

Izložba će u Kneževoj palači bit će otvorena do 21. svibnja.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA