SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1711666800 AND gallery_id = 10837File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1711666800, '10837', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Izložba koja je s 2500 maraka dočarala sve hrvatske ljepote - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

FOTO: ČERNIGOJ I IVKOVIĆ IZLAŽU U GRADSKOJ LOŽI

Izložba koja je s 2500 maraka dočarala sve hrvatske ljepote

"Bit ću kratak iz dva razloga. Prvi je što nitko ne voli duge govore, a drugi je što po našem skromnom mišljenju, sam pogled na ovu izložbu govori više od 1000 riječi", rekao je jedan od autora izložbe "Lijepa naša hrvatska" Igor Černigoj na današnjem otvorenju u Gradskoj loži.

"Bit ću kratak iz dva razloga. Prvi je što nitko ne voli duge govore, a drugi je što po našem skromnom mišljenju, sam pogled na ovu izložbu govori više od 1000 riječi", rekao je jedan od autora izložbe  "Lijepa naša hrvatska", Igor Černigoj na današnjem otvorenju u Gradskoj loži.

- Sve je počelo prošle godine, u vrijeme korona krize, kada nam je na pamet pala misao koliko turista, zbog pandemije, neće doći u Hrvatsku, na čijim se markama u 30 godina prikazao dobar dio onoga što Hrvatska ima i s čime se ponosi. Ostali smo ugodno iznenađeni količinom i kvalitetom filatelističkog materijala koji nam se ukazao s obzirom na temu. Tako je nastala ova izložba, posvećena turizmu, prigodnog naziva "Lijepa naša Hrvatska", iznio je Černigoj.

Otkrio je da se na izložbi krije više od 2500 poštanskih maraka prikazanih pojedinačno, u poštanskim arcima, u blokovima, na maksimum kartama, dopisnicama i prigodnim kovertama. Trideset ponajbolji hrvatskih likovnih umjetnika, dizajnera i fotografa (Boris Ljubičić, Danijel Popović, Zlatko Jakuš, Miroslav Šutej, Zlatko Keser...) autori su poštanskih izdanja na kojima posjetitelji Gradske lože mogu vidjeti 46 hrvatskih gradova, neke događaje iz hrvatske povijesti, hrvatske spomenike i arhitekturu, hrvatske autohtone pasmine, hrvatsko brodovlje, hrvatske svjetionike, hrvatsko podmorje, hrvatsku etno i nematerijalnu kulturnu baštinu, nacionalne parkove i parkove prirode, hrvatsku floru, hrvatsku gastronomiju, kao i naše trofejne sportaše - velike ambasadore Hrvatske i njezinog sporta i turizma.

Osim toga, tu su i marke posvećene pastoralnom pohodu Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj (1994., 1998. i 2003), Pape Benedicta XVI. (2011.) te izuzetno lijepa izdanja posvećena Marijanskim svetištima u Hrvatskoj.

- Ono što je prikazano na poštanskoj marki označava ono što nacija jest u danom trenutku. Svaka od njih je vrijedan umjetnički rad, kazao je Černigoj.

U okviru posvećenom Zadru tako se mogu naći marke na kojima se nalazi Forum, crkva sv. Donata, košarkaška legenda Krešimir Ćosić...

Izložbu Igora Černigoja i Ivice Ivkovića, koja je financirana iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2021. godinu u organiziraciji "Hrvatskog filatelističkog društva Zadar", otvorila je pročelnica UO za kulturu i šport Dina Bušić. Ostaje otvorena do 30. travnja.

Filatelistička izložba u Gradskoj loži
Foto: 057info (Krešimir Sorić)
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA