Kultura

NAKON MEDITERRANEA - MAJKE I KĆERI MEDITERANA

Javoran novom slikom ušao u finale ARC Salona, ali nije uspio pobijediti

Javoranova slika prošla je polufinalni i finalni odabir, ali za pobjednika u ovoj kategoriji odabran je crtež Shanea Wolfa

Mario Javoran nije na ovogodišnjem salonu ARC uspio ponoviti uspjeh koji je postigao prije dvije godine slikom Mediterraneo - njegov novi rad „Majke i kćeri Mediterana" ušao je u finalni odabir, ali nije proglašen za dobitnika kategorije u crtanju.

Javoran se nakon pobjede s Mediterraneom, crtežom koji je u fokus javnosti došao ove godine, zbog prodaje Gradu Zadru za 50.000 eura, prošle godine odlučio kandidirati s novim radom, na kojemu je ponovno eksperimentirao kombinirajući prošlost i sadašnjost. Motiv prikazuje majku i kći na falkuši, a kao model poslužile su mu djevojka Matea i prijateljica Lili Gluić.

Obje su porijeklom iz Komiže, istaknuo je autor crteža.

- Majke su jarbol koji odolijeva najrazornijim vjetrovima svijeta. One se savijaju i rastežu, ali nikada ne pucaju. Majke su Snaga Mediterana. Kćeri su jedro, tkanina žedna vjetrova koji će ju pronijeti svijetom. One su bjelina koja para horizonte mora i oceana. Kćeri su Ljepota Mediterana, stoji u objavi uz ovu sliku na Javoranovoj Instagram stranici.

Javoranova slika prošla je polufinalni i finalni odabir, ali za pobjednika u ovoj kategoriji odabran je crtež Shanea Wolfa. ARC jer izvijestio kako je na ovogodišnji salon stiglo 5.400 prijava iz 75 zemalja. Za prijavu prve slike potrebno je uplatiti 89 američkih dolara, a za svaku dodatnu 68 $. Nakon toga ARC je odabrao 2.152 polufinalista, a zatim i 1.273 finalista, među kojima je bio i Javoran.

Popis svih polufinalista i finalista s njihovim radovima objavljen je na stranici ARC Salona. Organizator će odabrati od 75 do 100 radova za tradicionalnu izložbu nakon odabira najboljih u njujorškom Sotheby`su. Pritom navodi kako ne moraju svi dobitnici biti dostupni za izlaganje, jer se u izboru dodjeljuje 180 nagrada i počasnih nagrada, a kako je odabrano preko 1.000 finalista, uvijek se može napraviti izbor stotinjak onih koji će biti izloženi, tako da nije isključeno da će i ovo Javoranovo djelo biti dio te izložbe.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA