Zadar

VIJEĆNIK S NAJVIŠE STRANAČKIH ISKAZNICA I UGOVORA

Je li Bjeliš smijenjen iz Upravnog vijeća Bolnice zbog sukoba interesa?!

Stipe Bjeliš je fenomen prošlih lokalnih izbora i svoju poziciju vijećnika u županijskoj skupštini dobro je iskoristio.

Stipe Bjeliš je fenomen prošlih lokalnih izbora i svoju poziciju vijećnika u Županijskoj skupštini dobro je iskoristio.

Ušao je u skupštinu kao kandidat MOST-a, da bi tijekom mandata promijenio još nekoliko stranaka: MOST, NHR te je kao nezavisni vijećnik u veljači prošle godine postao član Upravnog vijeća zadarske bolnice. Vlada koja ga je imenovala na prijedlog odozdo, prije koji dan ga je razriješila.

Bjeliš je završio vijećnički mandat kao nezavisni, a takav će, prema najavi, i ostati na ovim izborima. Na listi DSU, HNS LD i HSLS, koje je nositelj Antonio Vučetić s Vira, Bjeliš je na 15. mjestu.

Uz političku karijeru, Stipe Bjeliš je svoju poslovnu karijeru izgradio sa stranačkim kolegom iz MOST-a, Tomislavom Zelićem kojeg su 2019. godine zamijenili kao gradskog vijećnika. Godinu dana ranije, Zelić je osnovao firmu „Premium plus" u kojoj je zaposlenik Stipe Bjeliš.

Da je ta njihova firma dobivala posao od gradskih škola za nabavku maski, rukavice, dezinficijensa i toplomjera, krajem prošle godine upozorio je na Gradskom vijeću njihov bivši stranački kolega Mladen Malta kao primjer političke korupcije.

Bjeliš je donedavno bio i član Školskog odbora Strukovne škole Vice Vlatkovića, gdje je firma u kojoj je zaposlen dobila samo posao od 1.000 kuna za nabavku trapula za štakore. Iz javne nabave mi smo isključili sve koji su u potencijalnim sukobu interesa, naglasio je ravnatelj Tihomir Tomčić.

To se, međutim, nije dogodilo u zadarskoj bolnici, gdje Premium plus prošle godine ugovorio pet poslova za zadarsku bolnicu - četiri za nabavku jednokratnih maski i rukavica (ekstra posao zbog korone), a peti se odnosio na potrošne potrepštine za edukativni projekt Vaša sigurnost je u našim rukama. Četiri posla u vrijednosti od oko 80 tisuća kuna, ta firma u kojoj je Bjeliš istaknut kao kontakt osoba, dobila je u srpnju, a materijal za projekt ugovorili su 1. rujna u vrijednosti od 12 500 kuna.

Stipe Bjeliš kao član Upravnog vijeća potpisao je lani u veljači izjavu prema kojoj „nije u situaciji izravnog ili neizravnog, financijskog, gospodarskog ili bilo kojeg drugog osobnog interesa koji bi se mogao smatrati štetnim za njegovu nepristranost i neovisnost u okviru postupaka javne nabave, te kako s njim povezane osobe nisu u situaciji izravnog ili neizravnog, financijskog, gospodarskog ili bilo kojeg drugog osobnog interesa koji bi se mogao smatrati štetnim za njegovu nepristranost i neovisnost u okviru postupaka javne nabave", očitovali su se na naš upit od 16. travnja iz Ravnateljstva zadarske bolnice.

Oni su ustvrdili kako Bjeliš nije vlasnik Premium Plusa, niti je povezan s tom firmom, iako je zaposlenik tvrtke. Naveli su i kako Opća bolnica Zadar nije u obvezi i nadležnosti provjeravati istinitost potpisane izjave o postojanju/nepostojanju sukoba interesa.

Stipe Bjeliš izjavio je za Zadarski list kako se „prije svega provjerilo u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa je li takva suradnja moguća". Međutim, ispostavilo se kako to nije istina.

- Sukladno evidencijama Povjerenstva, Stipe Bjeliš nije od Povjerenstva tražio mišljenje o mogućem sukobu interesa. Također napominjemo da članovi predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pa tako ni članovi županijskih skupština, nisu dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije nadležno za kontrolu nad primjenom Zakona o javnoj nabavi, očitovali su se o navodu Bjeliša iz tog Povjerenstva.

Na kraju ostaje pitanje zbog čega je Vlada naglo smijenila Stipu Bjeliša iz članstva u Upravnom vijeću zadarske bolnice, a još važnije pitanje zašto je on uopće bio imenovan.

 Stipe Bjeliš je  demantira sve navode iz ovog teksta, kaže da je sve netočno i da zna tko nam je rekao da to pišemo. I da smo ga trebali prije toga nazvati jer on je potpisao izjave o tome da nije u sukobu interesa.

Prekinuo je telefonski poziv kada nam je rekao kako je i u tekstu Zadarskog lista neistina da je on tražio mišljenje Povjernstva. Pokušali smo ga smiriti i ponovno nazvati ali se više nije odazivao.

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA