Kultura

ZADARSKOM GLUMCU URUČENO VELIKO PRIZNANJE STRUKE

Jureško: Imam ja 42 godine umjetničkog rada, ali ovi su mi zaokružili na manje

Publika se sinoć naklonila glumcu HNK Zadar Davoru Jurešku, kojem je nakon nove izvedbe legendarne predstave „Hamleta u Mrduši Donjoj" uručeno priznanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika povodom 40 godina njegovog umjetničkog djelovanja.
Publika se sinoć naklonila glumcu HNK Zadar Davoru Jurešku, kojem je nakon nove izvedbe legendarne predstave „Hamleta u selu Mrduša Donja" uručeno priznanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika povodom 40 godina njegovog umjetničkog djelovanja.

„Ovo priznanje je samo jedan znak pažnje kako bi znao da postoji tvoja publika i tvoja glumačka obitelj koja te prati, poštuje i cijeni za sve što si napravio u hrvatskom glumištu. Osobito mi je drago što ovo priznanje dobivaš u našem Zadru i želim ti još puno velikih uloga i dobro zdravlje. Živio i hvala ti na svemu", poručio je predsjednik HDDU-a Ivica Pucar.

Čestitkama i dobrim željama pridružio se gradonačelnik Branko Dukić, koji je Jurešku uručio dar za 40 godina provedenih na daskama. Prema riječima dirnutog Jureška, to ne bi bilo moguće bez podrške divnog ansambla i jedne sijede glave koja je sjedila u publici.

- Zna ONA tko je to. Malo sam uzbuđen, prvi put slavim 40 godina. Imam ja 42 godine umjetničkog rada, ali ovi su mi zaokružili na manje. Sljedeće godine zaokružit ćemo na 45, poručio je 65-godišnji Neviđanac i nasmijao publiku sa svojim zaokruživanjem, koje je aktualno ovih dana.

Prvak zadarskog HNK prisjetio se svog prvog susreta s daskama koje život znače.

- Prije 50 godina doplovio sam s otoka Pašmana u Zadar u srednju školu i jednog dana čoporativno su nas doveli u ovo kazalište. Tada sam prvi put vidio kazalište, nisam ni znao što je to, fascinirala me fenomenalna pozornica i ova dvorana. Nikad nisam vidio veću prostoriju! Naravno, pravio sam nered kao i svi učenici, to je bilo uobičajeno, ali nešto se u meni probudilo. Neki leptirići, ne znam što je to bilo... Pred kraj srednje škole odlučio sam biti glumac i prošao sam sve pozornice u Hrvatskoj i gotovo sve u bivšoj Jugoslaviji, da bi se kao slon vratio u Zadar prije 5-6 godina. Neobično mi je drago što se upravo tu na ovoj pozornici, prvoj koju sam vidio u životu, priredilo obilježavanje moje nove mladosti. Hvala vam, istaknuo je Jureško dodajući kako zna da se približava kraj.

- Ali baš je bilo dobro!, zaključio je zadarski glumac koji je sinoć s kazališnih daska sišao uz kraljevsku krunu iz predstave i dugotrajni aplauz publike.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA