Zadar

OGLAS

POLIKLINIKA ŠKARA KOLEGA

Kada napraviti prvi oftalmološki pregled kod djece?

Kada napraviti prvi oftalmološki pregled kod djece? Pitanje je to s kojim se susreću svi roditelji. Odgovor smo pronašli u nedavno otvorenoj Oftalmološkoj poliklinici Škara Kolega u Ulici sv. Marije 68 na Bilom Brigu - pravoj adresi za brigu o zdravlju oka i vida pacijenata od rođenja do duboke starosti.

Kada napraviti prvi oftalmološki pregled kod djece? Pitanje je to s kojim se susreću svi roditelji. Odgovor smo pronašli u nedavno otvorenoj Oftalmološkoj poliklinici Škara Kolega u Ulici sv. Marije 68 na Bilom Brigu - pravoj adresi za brigu o zdravlju oka i vida pacijenata od rođenja do duboke starosti.

Stručnu preporuku za najmlađe dobili smo od dr. Marije Škare Kolege, specijalistice oftalmologije i optometrije i subspecijalistice dječje oftalmologije i strabizma:

Bebe kroz svoj razvoj uče vidjeti, slično kao što uče hodati i govoriti. Pri rođenju i u ranom djetinjstvu nemaju sve vidne sposobnosti koje su im potrebne u životu. Moraju naučiti fokusirati, pomicati oči zajedno, sinkronizirano i koristiti ih da zajedno gledaju. Uz to, također moraju naučiti koristiti vidne informacije koje oči šalju u mozak kako bi razumjeli svijet oko sebe i komunicirali s njim na odgovarajući način.

Od rođenja, bebe počinju istraživati svijet svojim očima. Čak i prije nego što nauče dosezati i hvatati rukama ili puzati i sjediti, njihove oči omogućuju primanje informacija i stimulacije moždanih centara važnih za njihov razvoj.

Problemi s očima i vidom u dojenčadi mogu uzrokovati zastoj u razvoju. Stoga je važno rano otkriti smetnje vida kako bi se osiguralo da djeca imaju priliku razviti uredan vid koji je potreban za rast i učenje.

Nakon poroda, već u rodilištu, napravi se prvi orijentacijski pregled (vanjski pregled očiju, pokretljivost očiju i reakciju zjenica na svjetlost). Potom dijete prati pedijatar, a prvi probirni pregled vidne oštrine je predviđen u dobi od 4 godine po Nacionalnom preventivnom programu za rano otkrivanje ambliopije. Tada se pregleda samo vidna oštrina, ali ne i struktura oka. Razvoj vida kod djece je intenzivan u ranoj dobi, najintenzivniji između 3. i 7. godine života. Sa 7-8 godina smatra se da je razvoj vida završen. Zbog toga je nužno u što ranijoj dobi otkriti svako stanje oka koje bi ometalo uredan razvoj vida jer što se ranije otkrije i započne liječenje, uspjeh liječenja je veći.

Vrlo bitni su roditelji i okolina djeteta koji mogu zamijetiti smetnje vida, bilo bježanje oka, učestalo žmirkanje, trljanje, suzenje ili promjene u boji oka. U tome slučaju dijete treba pregledati oftalmolog bez odgađanja, jer svaka smetnja u izgledu i funkciji oka ukazuje na neki problem.

Najčešće očne bolesti i stanja kod djece su dioptrijske greške, slabovidnost, strabizam, suženje suznog kanala, prirođena katarakta, glaukom, prematurna retinopatija (posljedice preranog rođenja djece).

Ukoliko se sve one otkriju u svojoj početnoj fazi ili ih otkrijemo i prije pojave simptoma, šanse za što bolji vidni opravak ili potpuno izlječenju su puno veće i bolje. Stoga nikada nije rano za prvi oftalmološki pregled, a dijete nikada nije premaleno!

Za više informacija obratite se na 091 44 44 511 ili posjetite web stranicu Poliklinike Škara Kolega.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA