Biznis

BOND 2 U ZADRU

Kako koristiti rodiljni dopust ako ste vlasnice obrta?

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirale su u Zadru susret članica Mreže BOND radi podrške u savjetovanju poduzetnika prilikom osnivanja i zatvaranja poduzeća.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirale su u Zadru susret članica Mreže BOND radi podrške u savjetovanju poduzetnika prilikom osnivanja i zatvaranja poduzeća.

Sudjelovale su poduzetničke potporne institucije iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Cilj njihova okupljanja je omogućiti poduzetnicima putem poduzetničkih potpornih institucija ujednačenu dostupnost informacija o postupku osnivanja poduzeća i njegovim različitim pravnim oblicima, kako bi se u što većoj mjeri potaknula poduzetnička aktivnost u Republici Hrvatskoj. Događanje je organizirano u Ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije - INOVAcija.

Sudionike je u ulozi domaćina pozdravila Vedrana Kevrić, zamjenica ravnateljice INOVAcije koja je istaknula kako je INOVAcija ustanova i za edukaciju kadrova jer se ondje već usavršavaju poduzetnici, ali i učenici srednjih škola. Pored njih, u Zadru djeluje i poduzetnički inkubator Inovativni Zadar. O članstvu u Mreži BOND istaknula je: „Prednosti učlanjenja u Mrežu BOND su pristup kontinuiranim događanjima različitih tema usmjerenih na dodatno usavršavanje djelatnika ustanove INOVAcija koji potom na kvalitetniji način pružaju poduzetnicima s područja Zadarske županije različite usluge za unaprjeđenje njihova poslovanja. Također, veliku prednost vidimo i u povezivanju s ostalim poduzetničkim potpornim institucijama."

Pojašnjena je pojašnjenja razlika između obrta, trgovačkog društva ili djelatnosti slobodnog zanimanja te se raspravljalo o razlikama osnivanja svakog pojedinog oblika poslovanja. Članice mreže BOND su, između ostalog, dobile odgovor na pitanje zbog čega se vlasnicama obrta savjetuje da prilikom korištenja rodiljnog dopusta budu prijavljene na pola radnog vremena. Pojašnjeno je i tko se sve smatra članom kućanstva u kontekstu poslovanja obrta i pod kojim uvjetima, budući da je zakonski predviđena mogućnost da članovi kućanstva obrtnika mogu pomagati u obavljanju obrtničke djelatnosti. Predstavnicima poduzetničkih potpornih institucija bilo je osobito korisno čuti sve savjete vezano za porezna opterećenja jer se često nađu u situaciji da taj dio pojašnjavaju poduzetnicima koji nisu u sustavu PDV-a.

Podršku poduzetničkim potpornim institucijama pružile su Ana Kostić i Zora Kostić, ovlaštena računovotkinja i vlasnica računovodstvenog ureda. Tijekom dugogodišnjeg rada, stekla je iskustvo u najzahtjevnijim računovodstvenim i knjigovodstvenim poslovima za tvrtke, obrte i neprofitne organizacije. U okviru svojeg poslovanja, pruža usluge savjetovanja poduzetnika početnika i onih koji tek razmišljaju pokrenuti posao, kao i već iskusnih poduzetnika.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.000.000,00 kuna i u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA