Zabava

SURADNJA S DUNJOM

Kaljska čakavština Marte Kolega na novom albumu

Spoj tradicijskog pjevanja i poezije na novom albumu „Pjesme" Marte Kolega i Dunje Bahtijarević

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević pjesnikinje su i pjevačice s dugom i raznolikom prošlošću međusobnih susreta i suradnji. Svoju posvećenost poeziji i tradicijskim napjevima stopile su u jedinstveni projekt koji drsko izaziva granice kako glazbe (tradicijske, ali i općenito), tako i poezije, te oscilira na rubu, stvarajući vrlo neuobičajene frekvencije.

Obje se bave proučavanjem, izvođenjem i podučavanjem tradicijske glazbe - one koja im je fizički i zavičajno bliska, ali i one koja ih je privukla senzibilitetom i s kojom su se susrele zahvaljujući mnogobrojnim međunarodnim suradnjama. U posljednje vrijeme Marta se fokusirala na španjolsku i latinoameričku tradiciju, kao i na mjesta susreta Istoka i Zapada, dok se Dunja usredotočila na sevdah, tradicijsko pjevanje Bosne i Hercegovine, odakle je izbjegla ratnih godina.

Njihov zajednički projekt, novoobjavljeni album „Pjesme" spoj je tradicijskih pjesama i poezije, izraza pjevačkog glasa i poetskog glasa, pjesme u jednom i pjesme u drugom značenju te riječi. Album tvori zaseban, inovativan žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj glazbenoj i književnoj sceni. On jest i nije poezija, jest i nije glazba. Kako kažu same autorice - Granice tih disciplina se pretapaju i šire. Njihovim spajanjem proširuje se prostor njihove izražajnosti, povećava njihova pristupačnost i olakšava recepcija.

- Do spoja je došlo prirodno, iz želje da ujedinimo dva polja na kojima djelujemo, a da ne dodajemo nove sastojke, primjerice elektroniku ili neki glazbeni instrument. Htjele smo pokazati da je glas kao izražajno sredstvo dovoljan. Štoviše, s obzirom da nosi i melodiju i tekst, on ponekad i preplavljuje količinom značenjskih slojeva. No rezultat spajanja poezije i pjevanja za obje je bio neočekivan - kaže Marta.

Osim što razvija marginalizirane žanrove, album „Pjesme" doprinosi popularizaciji slabije zastupljenih jezika i stilova pjevanja, a i razbijanju predrasuda o njima. Martina poezija pisana je na čakavštini mjesta Kali na Ugljanu, a da pritom nije zavičajna, nego po svemu suvremena. U doticaju s njom, ali i u kontekstu različitih jezika i govora prisutnih u tradicijskim pjesmama, Dunjina štokavština prestaje biti dominantan, standardni jezik, i afirmira se kao još jedan od dijalekata.

Dunjin i Martin projekt multifunkcionalan je i fleksibilan, ima obilježja i koncerta i čitanja poezije. Pogodan je za izvođenje u svim mogućim prostorima i uvjetima: od kauča preko knjižnice do pozornice.

Album „Pjesme" objavio je Intek Music, a možete ga slušati na svim digitalnim streaming servisima i na Youtube-u.

Marta Kolega je multidisciplinarna umjetnica, vokalistica, podučava o pjevanju, piše poeziju i kazališne songove za djecu, te izvodi performanse i lutkarske predstave. Trenutno sudjeluje u međunarodnom muzičkom projektu pod nazivom „One Beat", a članica je i flamenko fusion sastava „A Cuerdas". Marta je kao vokalistica i Iibretistica, također članica Mimika Orhestra, alternativnog progresivnog orkestra s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima, čiji je posljednji album „Altur Mur" osvojio nominaciju za nagradu Porin za najbolji World Music album u 2022. godini.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA