Zadar

U SKLOPU REKONSTRUKCIJE OBALNOG POJASA

Kip Špire Brusine uskoro seli s rive, pitali smo konzervatore hoće li se vratiti

Skulptura znanstvenika Spiridona Brusina koji je polovicom 19. stoljeća rođen u Zadru uskoro će biti uklonjena sa zadarske rive ispred sveučilišne zgrade.

Skulptura znanstvenika Spiridona Brusina, koji je polovicom 19. stoljeća rođen u Zadru, uskoro će biti uklonjena sa zadarske rive ispred sveučilišne zgrade.

Nije to zbog davne polemike i kritike koju je zadarski povjesničar umjetnosti prof.dr. Vinko Srhoj imao s autorom, kiparom Ratkom Petrićem, oko te i drugih njegovih kipova u zadarskom javnom prostoru, već će Špiro Brusina koji ima i svoju ulicu, privremeno biti uklonjen.

Na tom dijelu rive, koji je najmanje prometan, krajem mjeseca bi trebali početi radovi na rekonstrukciji koja zbog ugovorenih rokova i obaveza ne može čekati završetak turističke sezone.

Hoće li se Špiro, koji je svoje ulogu dobio kao mjesto fotografiranja prolaznika i studenata, biti vraćen s obzirom na to da je svojedobno postavljen bez službene odluke. Pitali smo to Konzervatorski odjel u Zadru, pitajući ih za uvjete koje su odredili projektantima.

„Uređenjem obale nisu predviđeni nikakvi radovi na spomeniku Brusine, već samo njegova demontaža radi sanacije obale. Mišljenja smo da se nakon uređenje obale spomenik može vratiti na sadašnju poziciju", izjasnili su se konzervatori. 

Oni su u projekt obnove rive, koji se financira EU milijunima, uključeni od 2018. godine. Tada su temeljem zahtjeva tvrtke D&Z d.o.o. Zadar izdali posebni uvjeti za sanaciju obale Petra Krešimira IV, Zadar.

„U rujna 2019. godine izdani su posebni uvjeti za rekonstrukciju gata na obali Petra Krešimira IV, a potvrdu Glavnog projekta za rekonstrukciju gata na obali Petra Krešimira IV, ovaj Odjel izdao je 23. siječnja 2020. godine. Predviđenim projektima koji su zadovoljili posebne uvjete predviđeno je da se obala rekonstruira u svom izvornom oblikovanju, a gat na obali produži za cca. 15 metara odnosno da mu se vrati izvorna dužina, napisao nam je Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela i dodao kako će oni po službenoj dužnosti za vrijeme izvođenja radova na rivi i gatu vršiti konzervatorski nadzor.

PRIKAŽI KOMENTARE (7)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA