SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1711666800 AND gallery_id = 11593File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1711666800, '11593', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Knjiga Drage Marića kapitalno je djelo zadarske kulture - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

KNJIGA U IZDANJU MATICE ZADRANA PREDSTAVLJENA U LOŽI

Knjiga Drage Marića kapitalno je djelo zadarske kulture

Na predstavljanju knjige u Gradskoj loži nije bilo autora Drage Marića, koji se povukao iz javnog života

Drago Marić prvi je sveobuhvatni zadarski kroničar, koji je na svoj osebujan način ušao u bilo grada, osjećajući njegove otkucaje, uzavrelost, zdravlje, bolesti, nježnosti, snove u žilama što znače život i postao dio svih nas koji se zovemo Zadranima, istaknuo je na sinoćnjoj promociji knjige "Zadarske priče kroz prošlost i sadašnjost županije" Nebojša Gunjević, predstavljajući tako još jednom ovog poznatog novinara i publicista, ali i književnika zadarskoj javnosti.

Četrdeset i druga knjiga, zapravo zbornik njegovog dosadašnjeg rada, ujedno je i kapitalna. U njoj 21 od ukupno 23 knjige iz biblioteke "Grad", od kojih 19 u cijelosti, a dvije - o Foto Vjeki i Krešimiru Ćosiću - djelomično. Od 1994. do danas objavio je još 18 knjiga iz povijesti sporta Zadra i zadarskog kraja.

- Dragu svi poznaju kao novinara i kroničara, ali je on i književnik i umjetnik, što pokazuje raspon objavljenih tekstova. Knjiga po veličini i izgledu, u dva stupca, podsjeća na Bibliju, a moglo bi se reći da je i ona zbirka knjiga ili sveščica, što u prijevodu riječ biblija znači. On svoju ljubav prema gradu pokazuje svojom stalnom potragom za pričama i njezinim zapisivanjem, u ljudima traži samo dobro, a to je vidljivo po fotografijama na naslovnici, među kojima je i Gracijela. Inicijativom predsjednika Matica Zadrana Šenola Selimovića i direktora Donat Zadarske Tiskare Roberta Ninčevića nastala je knjiga koja je kapitalno djelo za zadarsku kulturu, istaknuo je Gunjević.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u financiranju do sada objavljenih knjiga, Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, Frani Skoblaru i Matici Zadrana.

Na predstavljanju knjige u Gradskoj loži neuobičajeno nije bilo autora Drage Marića. Razlog je njegovo povlačenje iz javnog života nakon 80. godine, koje je obrazložio u jednoj od svojih knjiga, pa tako nije bio ni na primanju nagrade za životno djelo Goran Bujić, koju mu je dodijelilo Hrvatsko književno društvo Zadar.

Promocija knjige Drage Marića "Zadarske priče"
Foto: Tomi Burčul
PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA