Kultura

OPERNA ZVIJEZDA

Papandopuliana i Lawrence Brownlee za kraj Glazbenih večeri

U crkvi svetoga Krševana od 21 sati nastupit će američki tenor Lawrence Brownlee, jedna od najtraženijih i najvećih opernih zvijezda današnjice

Za završetak 61. Glazbenih večeri u svetom Donatu preostala su dva koncerta. Papandopuliana (Zadarski umjetnici sviraju Borisa) na rasporedu je 6. kolovoza, a 8. kolovoza nastupa glasoviti tenor Lawrence Brownlee, jedna od najtraženijih opernih zvijezda današnjice.

Ove su godine Glazbene večeri u Sv. Donatu imale tri programske okosnice - ciklus Suvremenost rane glazbe, koncerte Zadarskog komornog orkestra, dok Papandopuliana spada u koncerte posvećene 30. obljetnici od smrti hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula. Njegova komorna djela izvest će umjetnici rođenjem ili djelovanjem vezani uz Zadar. Tako će nastupiti Ana Lakić koja je bila prva flautistica i piccolistica orkestra mladih EUphony Youth Orchestra, a svirala je u ansamblu za suvremenu glazbu Ensemble für Neue Musik u Grazu te surađuje sa Zadarskim komornim orkestrom. Ivan Štorić završio je studij klavira na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi Olge Cinkoburove.

Za vrijeme školovanja održao je nekoliko recitala te sudjelovao na brojnim natjecanjima osvajajući nagrade kao solist i u komornim sastavima. Ivan Vihar diplomirao je 2005. godine na visokoj školi za glazbu Nürnberg-Augsburg u klasi prof. Franza Halasza, a usavršavao se i na području stare glazbe. Tijekom studija kao član Croatian Guitar quarteta nastupio je na renomiranim hrvatskim festivalima u Hrvatskoj te u inozemstvu i objavio nosač zvuka s glazbom argentinskog kompozitora Astora Piazzolle.

Paola Genovese diplomirala je violončelo na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Krešimira Lazara te asistenta Branimira Pustičkog. Nastupila je kao solistica uz pratnju Zadarskog komornog orkestra, a svirala je u Zagrebačkoj filharmoniji, Hrvatskom komornom orkestru i orkestru HNK-a u Zagrebu. Član je orkestra HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Jurica Šoša završio je diplomski i poslijediplomski studij klavira u klasi Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme školovanja osvojio je mnoge nagrade od kojih su najznačajnije Nagrada Hrvatskog društva skladatelja te Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu.

Umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu od 2010. godine. Marco Graziani diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Leonida Sorokowa, gdje iste godine postaje i asistent te od 2016. docent. Od 2011. je koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra, a od 2012. do 2016. djeluje kao koncertmajstor orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ankica Šoša Graziani diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj Begović. Višestruka je dobitnica prvih i drugih nagrada na Hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa. Stalna je članica Zadarskog komornog orkestra, u čijoj je pratnji nastupila 2012. a kao član orkestra nastupa i s Hrvatskim komornim orkestrom te Varaždinskim komornim orkestrom.

Dva dana kasnije u crkvi svetoga Krševana od 21 sati nastupit će američki tenor Lawrence Brownlee, jedna od najtraženijih i najvećih opernih zvijezda današnjice. Brownlee je umjetnički savjetnik Philadelphijske opere i dobitnik uglednih nagrada, poput Velike nagrade vijeća opere Metropolitan, nagrade za najboljeg pjevača International Opera Awards i nagrade Marian Anderson koju dodjeljuje Kennedy Center. Redovitim nastupima na najprestižnijim svjetskim pozornicama kao što su opera Metropolitan, Teatro alla Scala, Covent Garden, Deutsche Oper Berlin, Opéra national de Paris, Gran Teatre del Liceu, Teatro Real, Opernhaus Zürich, Bečka državna opera i Carnegie Hall, američki je tenor potvrdio svoje mjesto među najvećim imenima klasične glazbe današnjice.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA