Zadar

SUĐENJE NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZADRU

Kristian je imao daleko najbolji tretman od svih zatvorenika

Za vrijeme boravka u zatvoru u Splitu ni jednoj se službenoj osobi nije žalio da je maltretiran

Kristian je boravio u zatvoru u Splitu od 1. travnja do 1. kolovoza 2019. godine. Od tog vremena je 73 dana bio u zatvoru, a ostalo vrijeme u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Tamo je bio hospitaliziran u tri navrata zbog zdravstvenih problema psihičke naravi; anksioznosti, depresije i površinskog samoozljeđivanja, što je bio njegov način da ukaže na probleme koje je imao, pišu 24 sata.

U 73 dana koliko je bio u zatvoru, 18 puta ga je pregledala naša liječnica, i to četiri puta je on tražio pregled, a 14 ona, jer se htjela uvjeriti u kakvom se stanju nalazi - tako je u srijedu na građanskoj parnici Općinskog suda u Zadru svjedočio Marinko Bujas (59) koji je bio upravitelj zatvora u Splitu. On, spomenuta liječnica zatvora u Splitu i još jedan svjedok bili su pozvani na ročište u kojem roditelji zatvorenika Kristiana Vukasovića (18) od države traže odštetu za smrt sina te žele dokazati da se prema njemu nije pravilno postupalo.
Podsjetimo, Kristian je preminuo 24.8.2019. u splitskoj bolnici, kamo je doveze u komatoznom stanju iz zatvora u Splitu.

- Za vrijeme boravka u zatvoru u Splitu ni jednoj se službenoj osobi nije žalio da je maltretiran. Bila je jedna prepirka sa zatvorenikom u vezi Cedevite. Ušli su pravosudni policajci i razgovarali s njim u vezi tog verbalnog sukoba te su zaključili da je riječ o bezazlenoj prepirci. Kristian je bio specifičan zatvorenik. Nije bio zločest, ali nije bilo lako s njim boraviti u istoj sobi, niti njemu s drugima. U ta 73 dana promijenio je 5-6 soba i 15-20 cimera. Nakon incidenta u kojem je zapalio madrac u zatvorskoj bolnici, nije smio imati upaljač sa sobom iako je bio pušač. Zbog njega smo napravili iznimku pa kad bi imao potrebu zapaliti, pravosudni policajci bi ga izveli van i sjeli bi s njim i razgovarali dok bi zapalio.

Kristian Vukasović imao je daleko najbolji tretman od svih zatvorenika. Uvažavali smo njegovu mladost i bolest. Liječničko osoblje zvalo ga je Kiki. Dan prije nego je smješten na Firule, imao je zdravstveni pregled na inicijativu naše liječnice. Zaključila je da je smiren, staložen i zadovoljan. Liječnica s Firula mi je, nakon što se dogodilo to što se dogodilo, rekla da je to što se dogodilo bilo izuzetno teško u smislu liječenja. Usporedila je to s nogometašem koji umre na nogometnom terenu za vrijeme utakmice - svjedočio je Bujas.

Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji, uložio je prigovor na iskaz svjedoka, koji će konkretizirati u pisanom podnesku.

- Fizičkog maltretiranja je neprijeporno bilo, jer je na tijelu pronađeno više modrica i ozljeda koje su bile vidljive prostim okom - kaže odvjetnik Ljubičić.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA