Zadar

PROVJERA PONUDE IZ 2020. A DOZVOLE PRODUŽENE

Kupuje li se vrijeme s natječajem za Petrčane?

Projekt zadarska aglomeracije, odnosno izgradnje kanalizacije ugovoren 2019. godine, ušao je u završnu godinu s rezultatom koji odavno ne služi političkim hvalospjevima zadarske vlasti.

Projekt zadarska aglomeracije, odnosno izgradnje kanalizacije ugovoren 2019. godine, ušao je u završnu godinu s rezultatom koji odavno ne služi političkim hvalospjevima zadarske vlasti.

Ugovor potpisan za 567 milijuna kuna, od čega je 313 milijuna kuna bespovratnih europskih novaca tada je prikazan kao projekt čije trajanje je predviđeno do 31. prosinca 2023. godine.

U praski je to polovičan učinak onog što je ugovoreno do polovice 2024. godine, s tim da je Odvodnja na natječaju od kojih je prvi bio ponovljen dobio dobrog izvođača Strabaga a za tzv. gradsku cjelinu probleme i pobunu građana zbog lošeg izvođača Ludwiga Pfeiffera na terenu.

 Do sada je ugovoreno 520 milijun kuna. S trećom cjelinom to bi bio iznos od 708 milijuna kuna - sve bez PDV-a, a čemu treba pridodati 150 milijuna kuna kreditne linije Grada Zadra iz koje je potrošeno više od 40 milijuna kuna za asfaltiranje ulica kojima je prošla kanalizacija.

Studja zaštite okoliša za aglomeraciju napravljena je još 2017. godine.

Ugovaranje treće cjeline Kožino- Petrčane ušlo je u endemsku treću godinu od kada je otvoren natječaj za izvođača radova. Kako je to moguće, pitali smo Hrvatske vode iz kojih se nisu očitovali na jednu situaciju za koju nitko ne želi preuzeti odgovornost.
Po svemu sudeći se kupuje vrijeme za ugovaranje nove trogodišnje financijske cjeline koja će se sufinancirati europskim novcima.

Kako objasniti da je prošlo već godinu dana od kada su se iz Odvodnje pohvalili da su dobili zeleno svijetlo za ugovaranje te cjeline. Ubrzo su tri od četiri ponuđača odustala od tog posla.

I od tada mediji objavljuju doslovno gluposti o tajnom postupku javne nabave, a nikako da dođe do odluke. Krajem prošlog tjedna sastalo se Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Hrvatskih voda, Grada Zadar i Odvodnje da bi dali novi rok provjere ponude. U roku od dva tjedna trebalo bi im dostaviti papiri da firme na koje se naslanja nositelj ponude od 184.8 milijun kuna bez PDV-a, još uvijek postoje i da imaju bonitet koji se tražio u tom natječaju.

Direktor Odvodnje Grgo Peronja nada se kako će se na idućem zasjedanju Povjerenstva donijeti odluka. U međuvremenu je Odvodnja morala produžavati građevinske dozvole čija je valjanost tri godina na još tri godine za cjelinu Petrčane - Kožino, a ima ih sedam.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA