Kultura

ULAZNICE POSKUPILE ZBOG TEŠKOG FINANCIJSKOG STANJA

Ljetno kino u Zadru: Ove godine više filmova, manje drama

Treću godinu zaredom u dvorištu između Kazališta lutaka Zadar i crkve sv. Dominika postavit se pozornica Kino Zone.

Treću godinu zaredom u dvorištu između Kazališta lutaka Zadar i crkve sv. Dominika postavit će se pozornica Kino Zone.

- S nadom kako se epidemija bližu kraju, nikad ranije počinjemo s ljetnim kinom. U nedjelju otvaramo s dalmatinskom premijerom filma Sound of Metal. Kroz cijelo ljetno kino isprepletat će se tema glazbe. Misao vodilja bila je da malo smanjimo drame jer smo imali dramatičnu 2020. i 2021. godinu, pa ćemo to "razbijati" s komedijama, krimićima, animiranim filmovima, dokumentarcima. Bit će to nešto opuštenije ljetno kino, rekao je voditelj "Kino Zone" Andrej Fric na današnjem predstavljanju programa.

Kino Zona ove je godine ostvarila tri bliske suradnje, s Motovun Film Festivalom, Animafestom i Festivalom mediteranskog filma Split.

- Velika novost je što će svaki film od 25 planiranih filmova predvoditi kratki film, dakle ukupno ćemo imati 50 filmova, a možda vas iznenadimo s još pokojom projekcijom, istaknuo je Fric.

Na programu zadarskog ljetnog kina su filmovi iz 15 država.

- I ove godine nastojali smo širiti horizont, pa smo posegnuli do Kanade, a imamo konačno i Indiju, Novi Zeland... Od Europe preko Afrike, svugdje smo šarali. Tu su i kultni naslovi, među kojima jedan jubilarni - Taksist koji će se prikazati krajem kolovoza. Raduju nas gostovanja uz domaće filmove, terezu37 i Danila Šerbedžiju i Lanu Barić, te Zoru Dalibora Matanića uz Tihanu Lazović. Širimo program s brojem naslova i događanja. Imamo atraktivnih filmova, koji su bliže Hollywoodu nego inače, ali opet s nekim prepoznatljivim pečatom, istaknuo je producent Ivica Perinović.

Zbog manjeg broja gledatelja u Kneževoj palači, na ljetnom kinu bit će i reprize zapaženih filmova poput Teneta, čime će publika dobiti drugu priliku za doživljaj filma na velikom platnu. Epidemiološke mjere, zbog kojih je Kino Zona tijekom zime mogla primiti maksimalno 35 gledatelja, ostavile su traga i na blagajni.

- Nažalost, moramo podići cijenu ulaznice na 25 kuna. Nije veliko povećanje, a nama je prilično nužno s obzirom na to da stanje financija Kino Zone nije baš najbolje. Zbog održavanja kvalitete nužan je ovaj pomak, istaknuo je Fric iz Centra nezavisne kulture, zahvaljujući Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i HAVC-u na sufinanciranju, Kazalištu lutaka na tehničkoj pomoći i prostoru, te suradnicima i pojačanom volonterskoj ekipi.

Sve projekcije u lipnju počinju u 21:15 sati, a u prodaji će biti 96 ulaznica.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA