Kultura

IZLOŽBA U GINI

Marija Joza u enkaustici rasplesala imaginarna stvorenja

Veliki broj Marijinih poznanika, ali i onih koji se prvi put susreću s njenim stvaralaštvom, došao je kako bi se upoznao s njenim radovima, kao i specifičnoj tehnici koju koristi

U caffe galeriji Gina otvorena je izložba zadarske slikarice Marije Joza „Nijanse bijele". Veliki broj Marijinih poznanika, ali i onih koji se prvi put susreću s njenim stvaralaštvom, došao je kako bi se upoznao s njenim radovima, kao i specifičnoj tehnici koju koristi. Riječ je o enkaustici, načinu slikanja pomoću voska poznatom još u antici, u kojem se smrvljene boje miješaju s ugrijanim voskom i na podlogu nanose ugrijanom lopaticom. Kad boje očvrsnu zadržavaju trajan sjaj i intenzivnost tonova. U Pompejima i Herkulanumu sačuvane su zidne slike rađene u ovoj tehnici.

Marija Joza (r. Zekanović) rođena je 1970. godine u Zadru. Interes za umjetnost, posebice likovnu, pokazuje već u mladim danima. Nakon akvarela i krede, ostvaruje se u tehnici enkaustike, darujući joj suvremeni štih. Kao članica likovne udruge Art Forum Zadar obogaćuje djelatnost udruge kroz sudjelovanje u zajedničkim izložbama i drugim aktivnostima.

Prva prezentacija Marijinih radova ostvarena je 2016. godine u galeriji crkve Sv. Andrije i Sv. Petra Starog u Zadru gdje je sudjelovala u skupnoj izložbi pod nazivom „Slikarski radovi obitelji Zekanović", nakon čega slijedi nekoliko grupnih i samostalnih izložbi.

- Promatrajući izložene slike Marije Joza s pristojne udaljenosti, može nam se učiniti da su u pitanju fotografije. Međutim, autorica koristi suprotan postupak od fotografskog jer bijelom bojom ostavlja trag na crnom foto-papiru. Postupak omogućuje bijeloj da se doslovno raspleše na glatkoj i sjajnoj površini crnog papira. Svaki najmanji plesni pokret je zabilježen kao nijansa bijele jer za sivu boju nema mjesta. Razigrane i profinjene kompozicije čine različito usmjerena, filigranski precizno izrađena i nadrealno zamišljena stvorenja. To je svijet tišine i duhovnog mira u kojem vladaju bliskost, prihvaćanje različitosti i ravnopravnost organskih oblika, navela je u svojem predgovoru izložbi prof. Natali Miletić.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA