SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713996000 AND gallery_id = 12570File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713996000, '12570', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Meštrović i Dukić postigli dogovor iako bi se „prije složili Rusi i Ukrajinci“ - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

NEPOZNANICA ZA PRORAČUN OSTAJU AMANDMANI AM

Meštrović i Dukić postigli dogovor iako bi se „prije složili Rusi i Ukrajinci“

Nakon tri mjeseca konačno se nazire rješenje situacije s gradskim proračunom, što je pokazao današnji sastanak vijećnika s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Nakon tri mjeseca konačno se nazire rješenje situacije s gradskim proračunom, što je pokazao današnji sastanak vijećnika s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

- Neću uopće trošiti vrijeme na ono što je bilo, kako je bilo i zašto. Tu se nikada nećemo složiti, ali je važno da se slažemo oko onog zbog čega smo se i skupili, a to je izrada proračuna. Važno je i da što prije pronađemo izlaz iz ove situacije jer žurno moramo nastaviti s provedbom projekata, rekao je Dukić na početku sastanka s gradskim vijećnicima.

Proračunska sjednica trebala bi se održati iza Uskrsa, a dotad će na snagu stupiti nova odluka o privremenom financiranju. 

- A Zadru treba puno više od toga. Od novog projekta poticajne stanogradnje, gradnje dva vrtića i nove škole, parternog uređenja na Rivi, novog groblja, obnove prometnica, kvartovskih garaža, uređenja parka Kažimira Zankija i ostalih zelenih površina, kolektivnih ugovora.... Unatoč svim političkim različitostima ovo nisu bili pregovori nego dogovor, politički dogovor, a razgovori su bili konstruktivni. Bilo je lako složiti se s prijedlozima, puno teže naći proračunski okvir, zato je i trajalo više tjedana, istaknuo je Dukić pohvalivši prijedloge Nezavisne liste Enia Meštrovića s kojoj je postignut dogovor.

Meštrović je pak gradonačelniku zahvalio što nije bio na sastancima.

- Puno je lakše pričati s pročelnicima Antom Ćurkovićem, Ivanom Mijolovićem te zamjenikom gradonačelnika Antom Babićem. Od početka ste govorili da nešto nije moguće uvrstiti u proračun, a na kraju je ispalo kako je sve moguće. Nadam se da ste naučili lekciju. Ako se budete dirali u 0.1 posto naših prijedloga, sljedeće godine nećete moći pričati s nama, poručio je Meštrović.

Bivši predsjednik Kluba HDZ-a, danas nezavisni Damir Burčul komentirao kako ne vidi napredak, već animozitet te da bi se prije „složili Rusi i Ukrajinci". Ipak, ovo je primirje zbog posrednika stiglo ranije, a Dukić je istaknuo kako upravo zbog animoziteta nije osobno prisustvovao sastancima jer je htio da sukobi ostanu u sjeni onoga što je važno, a to je proračun.

Na sastancima nisu sudjelovali SDP-ovci jer je za njih proračun izglasan u prosincu kada su u njega uglavili svoje prijedloge, među kojim se ističu edukacije kao prvi korak uvođenja građanskog odgoja u školama, te projekt olimpijskog bazena na Višnjiku.

- Ovo je stavljanje proračuna i amandmana u zakonske okvire kao i demonstracija sile Gradskog vijeća. Kad bi se 50 posto dogovorenog izvršilo, to bi bio zajednički politički uspjeh svih opcija, istaknuo je predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta.

Za predsjednika Kluba HDZ-a Bruna Milina u ovoj priči nema političkih pobjednika ni gubitnika, a svoje zadovoljstvo suglasjem izrazili su i Duško Vuković (SU) i Mate Lukić (HSP).

Ipak, iako se tako na prvu čini, novi proračun nije gotova stvar jer postoji jedan "ali". Taj "ali" tiče se jedine političke opcije koja nije sudjelovala na sastancima, a to je Akcija mladih koja je bojkotirala pregovore, među ostalim, zbog imenovanja Željka Žilavca za ravnatelja Zadarskog sporta.

- Upozorit ću vas ako se dogodi na sjednici da se izglasaju amandmani Akcija mladih koji ulaze u određene pozicije, ne mogu vam sto posto garantirati da će se izvršiti vaši projekti. Ukidat će se moji, ali i vaši, poručio je Dukić.

Njegovo upozorenje shvaćeno je kao poruka SDP-u i nezavisnima da ne podrže amandmane Akcije mladih.

- Ne, može se dogoditi da bude prihvatljivih prijedloga, ali može biti i nezakonitih pa smo opet na početku. No to ne možemo znati pa s oprezom gledam u budućnost, istaknuo je Dukić, dok je pročelnik njegovog Ureda Ante Ćurković istaknuo kako će se o tome pričati kad pristignu ti amandmani, koji su zasad nepoznanica u gradskom proračunu.

Sastanak s vijećnicima oko novog proračuna
Foto: Tomi Burčul
PRIKAŽI KOMENTARE (10)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA