Kultura

POSLJEDNJI MOHIKANAC KAZALIŠNOG AMATERIZMA

Mirko Đinđić 40 godina vodi Teatar Kuntrata i osvaja nagrade

Na netom završenom 62. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, jedna je od osam nagrada pripala Filipjancima, i to Mirku Đinđiću za režiju predstave "Ljubomora" u izvedbi Teatra Kuntrata.

Na netom završenom 62. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, jedna je od osam nagrada pripala Filipjancima, i to Mirku Đinđiću za režiju predstave "Ljubomora" u izvedbi Teatra Kuntrata. Ta je predstava bila nominirana za najbolju, a Đinđić je imao i nominaciju za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu.

"Ljubomora" je nastala prema stihovima Drage Ivaniševića i Zvonimira Sutlovića.

Autor Mirko Đinđić svakako je posljednji Mohikanac kazališnog amaterizma na zadarskom području koji je do Domovinskog rata bio u punom zamahu. U samom Zadru je bilo 10-ak amaterskih skupina, ističe Đinđić je jedan od osnivača amaterske družine Teatar Kuntrata. Ostali su oni jedini kao perjanice zadarskog kazališnog amaterizma.

Prije korone, na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, 2019. godine bili su apsolutni pobjednici s predstavom "Kod Lepanta sunce moje". Godinu dana poslije imali su četiri nominacije za predstavu u kojoj je Đinđić napravio adaptaciju uprizorenja glagoljaške madrikule sv. Mihovila. 

- Nažalost, zbog korone 2021. godine nismo se uspjeli sastati i napraviti predstavu za prošlu godinu tako da nismo ni nastupili na Festivalu kojem su Vodičani domaćini posljednjih osam godina, podsjeća Đinđić.

On je 2016. godine doktorirao na povijesno - političkoj temi, ali je ostao 40 godina vjeran kazališnom amaterizmu kojeg gura u vremenu kada nove tehnologije odvlače pažnju novim generacijama. Mijenjaju se generacije i nije lako pronaći nove glumce. Treba ih tražiti jer audicije nisu prigodne za amaterizam, ljude koji se svojom voljom i zadovoljstvom uključuju u taj oblik druženja, kazat će Đinđić. Potporu imamo od Općine sv. Filip i jakov te Zadarske županije na čiji se natječaj javnih potreba redovno javljaju.

U staroj školi Teatar Kuntrata je, prema riječima voditelja, napravio mali teatar.

- U taj prostor smo uselili 2014. godine. Tehnički smo opremljeni, ali imamo samo 45 mjesta tako da nekad igramo po dvije predstave dnevno. Mještani rado dolaze gledati naše predstave, a mi ćemo ustrajati koliko god možemo na Teatru Kuntrata koji se tako zove po glavnoj ulici u Sv. Filipu i Jakovu u kojoj se nekad odvijao cijeli život malog mjesta, podsjeća dr. sci Milan Đinđić.

Sa statusom osnivača kojeg ima i u HDZ-u, on je utemeljio i bio prvi ravnatelj županijske ustanove za zaštićene dijelove prirodne baštine Natura Jadera.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA