SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714168800 AND gallery_id = 12021File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714168800, '12021', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Mons. Zgrablić: Zainteresiran sam za malog čovjeka - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

PREDSTAVLJANJE NOVOG ZADARSKOG NADBISKUPA MEDIJIMA

Mons. Zgrablić: Zainteresiran sam za malog čovjeka

adarska Crkva ima 17 stoljeća kontinuiteta, ugrađena je u vjeru i kulturu ovog naroda i nastojat će raditi na njegovom napretku, rekao je mons. Zgrablić

Dvojica zadarskih nadbiskupa - ordinarij mons. Želimir Puljić i bući koadjutor mons. Milan Zgrablić danas u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru najavili prvo biskupsko ređenje u Zadru nakon 32 godine. Posljednji kojega je 1990. godine kardinal Franjo Kuharić zaredio u zadarskoj prvostolnici bio je mons. Ivan Prenđa, tada također kao koadjutora tadašnjem nadbiskupu Marijanu Oblaku.

- U Zadar dolazim treći put, nakon što sam u njemu boravio kao đak srednje škole za svećenike te jedno vrijeme odgojitelj u Sjemeništu. Bio sam i na zaređenju mons. Prenđe i nije mi ni na kraj pameti bilo da ću se jednoga dana i ja zarediti za biskupa na tom mjestu. Dolazim u Zadar ne kao onaj tko je potpuno nepoznat, nego kao netko koji Zadar i njegov puk nosi duboko u srcu, rekao je novinarima mons. Zgrablić.

On će do vremena oko Božića biti koadjutor mons. Puljiću, a nakon dolaska dekreta iz Vatikana znat će se točan datum preuzimanja dužnosti. Iako je biskup nakon umirovljenja slobodan odrediti gdje će živjeti i više nema nikakvih pastoralnih obveza, zadarski nadbiskup rekao je da će prema dobrom običaju ostati živjeti u mjestu prestanka službe te će biti na raspolaganju svom nasljedniku dok god bude mogao.

- Hoćeš me pitati pomoć?, upitao je pred novinarima kroz smijeh mons. Puljić, na što je dobio očekivani odgovor.

- Drago mi je da ću moći kao koadjutor puno naučiti od nadbiskupa. Nadam se da će ostati i kao mudar, iskusan čovjek i preko 30 godina biskup dati mi savjet i i kritiku kad je potrebno. Zainteresiran sam za malog čovjeka, kojeg institucije nekada ne vide, prema naputku pape Franje želim razvijati osjećaj za periferiju, za one koji su marginalizirani, za stare i napuštene osobe. Zadarska Crkva ima 17 stoljeća kontinuiteta, ugrađena je u vjeru i kulturu ovog naroda i nastojat će raditi na njegovom napretku, rekao je mons. Zgrablić.

Glavni zareditelj na svečanosti u subotu bit će mons. Želimir Puljić, a suzareditelji splitsko-marakarski nadbiskup Dražen Kutleša i biskup u miru Ivan Milovan.

biskupi
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA