SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714168800 AND gallery_id = 12133File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714168800, '12133', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Na Kolovarama crvena zastava zabrane kupanja za koju nitko ne zna a plaža puna - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

IZ ZAVODA UZELI UZORKE MORA ZBOG PRELJEVA I SMRADA

Na Kolovarama crvena zastava zabrane kupanja za koju nitko ne zna a plaža puna

Jutros nam se javio Zadranin (podaci poznati redakciji. Op.a) koji se godinama kupa s obitelji u moru kraj Fontane i svi redom su prošlih dana imali proljev

Na plaži Kolovare zabranjeno je kupanje. Crvena zastava istaknuta je na tornju spasilačke službe prema traženju koncesionara Obale i lučica, rekao nam je Niko Vlatković, voditelj Službe spašavanja pri Crvenom križu.

Na tu nas je zastavu danas uputio  Zadranin (podaci poznati redakciji. Op.a) koji  ju je jučer prvi put vidio. On se godinama kupa s obitelji u moru kraj Fontane i svi redom su prošlih dana imali proljev.

 Jučer je objavljena snimaka prelijevanja oborinskih voda na plaži Kolovare, u neposrednoj blizini Fontane.

Jutros su po dojavi građana, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo (ZJZZ) izašli na uzorkovanje mora.

Iz službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu mora ZZJZ su nam pojasnili kako oni to rade na plažama koje su već u sustavu nadzora. Uzorak su uzeli s više mjesta na potezu od plaže hotela Kolovare do plaže ispod Škole te kraj Fontane (Mulić). Nigdje nije bilo vidljivih tragova zagađenja osim na dijelu kod Fontane gdje se osjetio neugodan miris.

Rezultati će biti poznati za 24 sata, rečeno je u Zavodu za javno zdravstvo koje nema ovlasti zabraniti kupanje na toj plaži.

To može napraviti inspekcija zaštite okoliša, navode u toj ustanovi koja je ovlaštena provoditi stručni nadzor mora i onda kada to od njih traži inspekcija.

Na tornju je izvješene crvena zastavica, a javnost o tome nije obaviještena a kamoli  da to znaju oni koji se tamo kupaju, upozorio je kupač s Fontane.

On je također jučer osjetio smrad kanalizacije. To nije prvi put jer tamo se nalazi kompenzacijski odvod oborinskih voda s Bulevara i često se događaju incidenti, dodaje inače upućeni kupač s mulića kraj Fontane.

Na Kolovarama jutros je bio i direktor Odvodnje osobno.

- Sve smo provjerili, otvarali šahtove. Nema više kišnog preljeva, ističe Peronja. Tako se naime zove pojava kada oborinske vode, uslijed padalina izbace višak iz interventnog odvoda koji je udaljen 100 metara od kopna. Je li se pri tom izbace i fekalne vode?

 Možda samo u tragovima, kaže direktor Odvodnje.

Prema našim podnevnim snimaka, tragovi kišnog preljeva još su vidljivi.

Kupači su i jutros napunili plažu Kolovar. Na njoj je posljednji put krajem svibnja more na dijelu kod spornog Mulića dobilo ocjenu dobar što je bilo pokazatelj manjih nečistoća i viška organizama u moru.

Plaža Kolovare nosi plavu zastavu ekološke kvalitete koju svakog lipnja podižu iz Obale i lučica kao jamstvo čistoće mora. Kao i svaka reklama i ta se se mora platiti. Nositelj prava tog međunarodnog standarda za Hrvatsku je udruga Lijepa Naša.

U službi za zdravstvenu ekologiju i zaštitu mora navode kako je more i čisto s obzirom na broj kupača i pritisak u vršnim ljetnim mjesecima koji je  ove sezone,  obara sve rekorde. S njim se, naravno, najviše hvale političari.

 U Državnom inspektoratu namaju nikakve informacije o incidentu s Kolovara produženog kolovoškog vikenda.

 

Ljeto na Kolovarama 16.8.2022.
Foto: Tomi Burčul
PRIKAŽI KOMENTARE (13)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA