SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714168800 AND gallery_id = 12036File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714168800, '12036', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Na zadarskoj premijeri Hamleta u Mrduši Donjoj nikad više političara, došao i Brešan - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

ODUŠEVILA PREDSTAVA HNK ZADAR I KAZALIŠTA LUTAKA

Na zadarskoj premijeri Hamleta u Mrduši Donjoj nikad više političara, došao i Brešan

Premijera Hamleta u Mrduši Donjoj, klasika političkog mentaliteta iz pera najvećeg dalmatinskog satiričara društvenih pojava Ive Brešana jučer je okupio nikad više političara

Premijera Hamleta u Mrduši Donjoj, klasika političkog mentaliteta iz pera najvećeg dalmatinskog satiričara društvenih pojava Ive Brešana, jučer je okupila nikad više političara.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kao veliki ljubitelj kazališta poželio je upoznati zadarsko o kojem je, kaže, jako malo znao. U pratnji šefa svog kabineta Tomislava Šimičevića, mladog i sposobnog Zadranina, Jandroković je sa sobom doveo i lokalne političare koji baš i ne idu u kazalište.

I pružila im se prilika pogledati prigodnu predstavu, grotesku odnosa političkih moćnika prema pojedincu koju je Brešan prikazao onako kako se u predstavi kao i u zbilji postavlja pitanje: ima li tu „čovika"?

Na zadarsku premijeru je stigao i Vinko Brešan, sin slavnog pisca iz Šibenika. Bila je iznenađenja dubrovačka glumica Perica Martinović: nisam tebe ovdje očekivala. Pa nije ovo Krleža, ne daju se Glembajevi, odgovorio joj je poznati redatelj, koji ni sam ne zna koliko je Hamleta do sad uprizoreno.

Ali ovo je vrlo dobro, zadovoljan je bio Vinko Brešan s najnovijom izvedbom očevog komada po kojem je snimljen i film.

Za razliku od svih ostalih, zadarski Hamlet dobio je lutkarski uvod. Prva je to koprodukcija Kazališta lutaka i HNK Zadar u režiji Dražena Ferenčine koji je, po onome što je i koliko radio u oba zadarska kazališta, udomaćen u Zadru gdje se mjesec dana spremao Hamlet.

Njegov izbor glumaca bio je pun pogodak. Naravno da je svih oduševio Bukara a gostima nije bio poznat glumac koji ga je igrao. Lutkar Dragan Veselić napravio je životnu ulogu Bukare i sinoć je primao čestitke i poljupce. Zapažen je bio kolega mu lutkar Dominik Karakašić u ulozi Joce - Hamleta. Slavonac je savladao i ovdašnji govor zaleđa uz veliku pomoć Zadranina Ivica Pucara koji je, kazao je, bio im lektor, a publika ga je nagradila za odličnu ulogu Šimurine. Uloge su sjela i Alenu Liveriću (Mačak) i uči Davoru Jurešku, vrsnim glumcima HNK Zadar a muškom ansamblu su protutežu dale Gabrijela Meštrović Maštruko i Mia Zara Burčul.

Bile su odlične u svojim ulogama Getrude i Omelije. Manje poznate uloge, ali dobre izvedbe imali su Josip Mihatov iz KL-a, vječni amater Mimi Zadarski te debitant među lutkarima Lino Brozić. Svoj doprinos lepršavoj predstavi od dva sata koja je unatoč vrućini prohujala bez praznog hoda a uz puno smijeha publike, dali su i ljudi iz pozadine. S lutkama se opet poigrao Mojmir Mihatov uz Roberta Koštu, Anita Goreta je napravila kostime, Darko Petković i John Čolak scenografiju, glazbu je skladao Tomislav Pehar, koreografiju Matea Mihaljević, Frane Papić svijetlo, za oblikovanje tona odgovoran je Mate Petričević.

Dugo su uzvanici i publika, u kojoj je bio i Tomislav Bralić sa suprugom kao vjerni posjetitelj kazališta, ostali nakon premijere u dvorištu Kazališta lutaka. Svi su imali želje dijeliti doživljaj i družiti se u čemu je prednjačio predsjednik Sabora. Jandrokoviću je očito bilo ugodno na otvaranju Zadarskog kazališnog ljeta.

S izvedbom Hamleta u Mrduši Donoj večeras se otvara i festival Kazališta lutaka Mediteraneo.

Uživajmo braćo draga, neka iđe sve do vraga...zapjevali su glumci uz tortu napjev iz Brešanovog Hamleta u Mrduši Donjoj i zaradili vrući pljesak na kraju premijerne večeri.

 

Vruća politička premijera Hamleta u Mrduši Donjoj
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA