Kultura

U ŽUPANIJI IMALI PRIORITETE I NE ZNAJU KOME GA DATI

Nagrađeni projekt treba izvedbeni projekt oslobađanja od vlage

Mali Arsenal u čiju obnovu, opremanje i novu namjenu uloženo 310 tisuća eura, zatvoren je 2020. godine zbog vlage koja ostaje problem i u 2022. godini.

Mali Arsenal u čiju obnovu, opremanje i novu namjenu uloženo 310 tisuća eura, zatvoren je 2020. godine zbog vlage koja ostaje problem i u 2022. godini.


Prema odgovoru kojeg smo dobili iz zadarske županije korona je problem zbog čega se nije išlo u još jednu sanaciju tog projekta ali je pandemija bila i dobro opravdanje da se po tom pitanju ništa ne napravi.

"U Malom Arsenalu i dalje je aktualan problem s vlaženjem zidova koji se nije uspio sanirati. Za nove radove, samo za projektnu dokumentaciju, odnosno za Izvedbeni projekt sanacije vlage na svodu i zidovima procijenjena vrijednost je bila preko 200 tisuća kuna, a zbog pandemije smo to prolongirali na određeno vrijeme jer su sredstva bila potrebnija u zdravstvenim ustanovama. U tijeku je proces definiranja operativnog vođenja Malog Arsenala, odnosno ustanove koja će njime u budućnosti upravljati pa će nakon toga biti konkretnije poznat plan sanacije.", navodi se u informaciji koja je servirana iz Odjela za gospodarstvo.

Mali Arsenal je obnovljen u sklopu EU projekta HERA koji je bio prvi veći u aranžmanu Zadarske županije. Osim obnove prostora ispod Morskih vrata zbog čega su stradale i dvije crnike na Muraju te dijela zida uz Kapetansku kulu, projekt nije doživio svoju afirmaciju u praksi.

U sklopu istog projekta iz EU fondova, Zadarska županija je platila 180 tisuća kuna za plan upravljanja HERA/turistički proizvod kojeg je 2019. godine izradio Bilaver Savjetovanje. Autori uređenja Malog Arsenala, arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić te stručnjak za multimediju Vladimir Končar, dobili su nagradu "Bernardo Bernardi", za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja kojeg je, međutim, „pojela" vlaga.

U Županiji koja je upravljanje Malim Arsenalom svojedobno povjerila Narodnom muzeju, ne znaju što bi s tim baštinskim prostorom čelično zatvorenih vrata.

Prostor Malog Arsenala godinama je služio kao garaža i spremište obitelji Špralja.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA