Zadar

NEMA VIŠE ODGODE NITI PROŠIRENJA KAPACITETA

Naloženo zatvaranje deponija na Diklu u roku od 90 dana, Grad traži rješenje za otpad!

Državni inspektorat izdao je rješenje o zatvaranju odlagališta otpada Diklo. S obzirom na prostorni kapacitet, ovo je rješenje u skladu s našim planovima i još jedan korak u procesu trajnog zatvaranja tog odlagališta, potvrdio je Dukić

Viša inspektorica zaštite okoliša naložila je zadarskoj Čistoći da u roku od 90 dana zatvori odlagalište otpada Diklo. Ovu u početku neslužbenu informaciju potvrdio nam je danas gradonačelnik Branko Dukić.

Nakon višekratnog odgađanja odluke i traženja dodatnih kapaciteta u ovom trenutku ne postoji mogućnost dugoročnog zbrinjavanja otpada na ovom deponiju pa je Čistoći naloženo da nađe alternativu do konačnog rješenja kroz dovršetak Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Ova odluka dolazi u vrijeme primopredaje direktorske funkcije između dosadašnjeg direktora Dragana Maračića i budućeg Johna Ivana Krstičevića. Ne radi se o situaciji za koju se do sada nije znalo - prije dvije godine ministar Tomislav Ćorić potpisao je odluku o odgodi zatvaranja deponija, do koje je već trebalo doći, računajući da će biti dovršen proces gradnje regionalnog centra. Zadarski deponij dobio je najduži rok u Hrvatskoj, ali je nakon žalbi ponuđača i dovršetka javne nabave rok za dovršetak centra u Biljanima prolongiran na drugu polovicu 2022. godine. Do tada će trebati zbrinuti puno otpada, a kapaciteta na Diklu više nema.

- Da, Državni inspektorat izdao je rješenje o zatvaranju odlagališta otpada Diklo. S obzirom na prostorni kapacitet, ovo je rješenje u skladu s našim planovima i još jedan korak u procesu trajnog zatvaranja tog odlagališta. Stoga se na odlagalištu Diklo neće tražiti novi kapaciteti. Treba istaknuti kako se na tom odlagalištu zbrinjava otpad s područja gradova Zadra i Nina te još 17 općina u Zadarskoj županiji. U prijelaznom razdoblju, do otvaranja Županijskog centra za gospodarenje otpadom, pitanje privremenog odlaganja otpada dogovara se s resornim ministarstvom te će javnost o tome biti pravodobno obaviještena, stoji u odgovoru na naš upit gradonačelnika Branka Dukića.

Stanje na gradilištu Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim

Odlagalište otpada Diklo započelo je sa radom 1963. godine. Na njega se dovozi otpad s područja Grada Zadra i 18 jedinica lokalne samouprave (Privlaka, Vrsi, Nin, Kali, Preko (Sestrunj), Ražanac, Poličnik, Galovac, Zemunik Donji, Sukošan, Novigrad, Škabrnje, Posedarje, Sveti Filip i Jakov, Vir, Preko, Kukljica i Bibinje). Radi se o komunalnom otpadu, neopasnom proizvodnom otpadu te građevnom otpadu koji sadrži čvrsto vezani azbest. Prosječna visina odloženog otpada je 8 do 10 metara.

Prema posljednjem elaboratu o zaštiti okoliša u postupku izmjene zahvata sanacije i odlagališta otpada Diklo, napisanom u kolovozu 2019, godine, predviđen je nastavak rada odlagališta Diklo do otvaranja centra za gospodarenje otpadom, ali uz izgradnju nove plohe (kazete) za odlaganje otpada s temeljnim prekrivnim sustavom. Ukupna površina nove odlagališne plohe trebala je biti oko 6 hektara, na koju bi bilo moguće odložiti 400.000 m3 novog otpada (godišnje se odlaže oko 80 tisuća). Navedeno je i kako je lokacija odlagališta takva da onemogućuje daljnje širenje otpada.

PRIKAŽI KOMENTARE (12)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA