Zadar

PRIJAVA DORHU VIJEĆNIKA AM, DOK SU OSTALI ZAŠUTJELI

Nema odluke gradonačelnika koja bi pratila ugovor Dukićeve kupovine crteža za 50 tisuća €

Otkup crteža Mediterraneo je eksces još neviđen na zadarskoj umjetničkoj sceni koji je naravno više politički nego li s umjetnošću ima stvarane veze, tako je sveučilišni profesor i likovni kritičar Vinko Srhoj zaključio razgovor za Zadarski tjednik

"Otkup crteža Mediterraneo je eksces još neviđen na zadarskoj umjetničkoj sceni koji je naravno, više politički nego li s umjetnošću ima stvarne veze", tako je sveučilišni profesor i likovni kritičar Vinko Srhoj zaključio razgovor za Zadarski tjednik o crtežu Maria Javorana kojeg je Grad Zadar kupio za 50 tisuće eura.

Vijest koju smo otkrili na portalu 057info, odjeknula je u nacionalnoj javnosti, ali ne i na zadarskoj političkoj sceni. Osim kaznene prijave koju su vijećnici Akcije mladih podnijeli protiv gradonačelnika Branka Dukića USKOK-u i DORH-u, reakcije ostalih iz tzv. oporbe su izostale. Enio Meštrović je rekao kako je to njegova sramota i autogol HDZ-a. 

- Gradonačelnik ima pravo što hoće do milijun kuna, ali ja ću o tome govoriti na Gradskom vijeću, najavio je Meštrović. SDP-ov Daniel Radeta, začudo, nije se oglasio na svom Facebook profilu.

S obzirom da je kupovina crteža ispala poslovna tajna gradske vlasti, postavljen im je novinarski upit gdje je o tome odluka gradonačelnika. Dok se čekao odgovor iz Ureda gradonačelnika, još jednom smo pregledali sve odluke iz 2022. godine. Među tim odlukama koje su zakonski temelji izvršne gradske vlasti, tek je ona iz 2021. godine koju smo i objavili kao vijest. Odlukom gradonačelnika Branka Dukića Grad kupuje dvije video instalacije za 77 tisuća kuna, plus porez i druga javna davanja. Radi se o djelu Zadranke Sandre Sterle.

Govoreći za RTL o ulaganju u druge zadarske umjetnike, pročelnica Bušić je izjavila: To su Dan Oki ili Slobodan Jokić, Sandra Sterle, to su umjetnici koji su i poklonili jedno dodatno djelo, gospodin Đorđe Jandrić, a u ovoj godini imamo u planu otkup „Karijesa", našeg zadarskog umjetnika, velikana Ratka Petrića.

Međutim, otkup crteža Marija Javorana nije proveden kroz odluke gradonačelnika. Da je tome tako potvrđen je odgovor kojeg smo dobili nakon 10-ak dana u kojem piše kako je ugovor sklopljen 3. lipnja 2022. godine. Sredstva su uplaćena iz stavke 4242 - Umjetnička djela, napisano je u odgovoru na novinarski upit bez informacije  o tome zašto ugovor nije u Odlukama gradonačelnika.

A kamoli da se uz objavu te velike vijesti popio šampanjac jer je Grad kupio djelo "najvećeg crtača današnjice", kako je to u stilu zadarske otmjenosti, izjavio u razgovoru za Zadarski tjednik Igor Gluić, učitelj Maria Javorana kojeg je Dukić i primio u  povodu prve nagrade za Mediterraneo na online natjecanju Art Renewal Centra.

Prema informaciji upućenog prof. Srhoja, za taj crtež Javoran je dobio 2.500 dolara novčane nagrade te je ustvrdio kako ARC ne radi procjene, na koju se također pozvala pročelnica Bušić.

Da je gradonačelnik Dukić odlučio kupiti gradskim novcem crtež bez procjene vještaka, što je dio zakonske procedure, to je već svima jasno samim time što u svim obranama iz Ureda gradonačelnika o tome nema papira.

Gradski vijećnici teško da su mogli dokučiti što je pročelnica za kulturu planirala kada je napisala uz Proračun 2023. „nabavka umjetničkih djela za potrebe izlaganja u sklopu II Palače".

Daleko konkretniji je je bio pročelnik za financije Ivan Mijolović kada je za Zadarski list ispao veliki problem kako će isplatiti drugi dio ugovorene cijene za crtež zbog obustavljenog proračuna. "Obvezali smo se ugovorom iz prošle godine u kojemu stoji da će do kraja ove godine autoru slike platiti drugu ratu", najavio je Mijolović isplatu još 20 tisuća eura iz gradskog proračuna na račun Marija Javorana.

Što je s ostalim davanjima, to bi trebao reći potpisnik gradonačelnik Dukić i otkriti javnosti tajni ugovor.

PRIKAŽI KOMENTARE (14)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA