Zadar

TKO STOJI IZA NEUSPJEŠNE "GERILSKE AKCIJE"?

Nepoznata osoba iza leđa Peroš i Županije na sudu pokušala preuzeti Narodni muzej?

Nevjerojatno je da se netko poigrava s javnom ustanovom. Očito se radi o nastavku sukoba između Grada i Županije, rekao je Zubčić

Vijećnici SDP-a Vedrana Mišković i Jure Zubčić iznijeli su na Županijskoj skupštini nevjerojatan podatak kako je netko u listopadu, mimo znanja Narodnog muzeja, pokušao upisati kao osoba ovlaštena za zastupanje ustanove! Prijedlog je Trgovački sud odbacio, a kako o njemu do jutros ništa nisu znali ni ravnateljica Renata Peroš, ni Upravno vijeće ni župan Božidar Longin, čini se da se radilo o nastojanju da gradska struja na taj način preuzme muzej nakon što je Gradsko vijeće prošle godine odbilo osnivanje nove ustanove Muzej II palače, čemu se protivi u Narodni muzej.

- Rješenjem je zahtjev odbačen jer predlagatelj nije dostavio datum prestanka ovlasti zastupanja ravnateljice ustanove Renate Peroš, niti izmjene i dopune Statuta NMZ, navela je Mišković.

S obzirom na to da se radi o događaju iz listopada prošle godine, to se poklapa se vremenom u kojemu je trajala rasprava u Gradskom vijeću.Iako to nitko nije spomenuo, postoje indicije da se radi o gradskom odjelu za kulturu i šport.

- O tome ništa nije znalo UV, ravnateljica ni župan. Tko je predao taj zahtjev? U svakoj ustanovi osoba ovlaštena za zastupanje je ravnatelj, koju može smijeniti Upravno vijeće, a ovdje imamo situaciju da je netko došao, predao priloge i dokumentaciju koja je odbačena. Ali nevjerojatno je da se netko poigrava s javnom ustanovom. Očito se radi o nastavku sukoba između Grada i Županije, jer grad želi novu ustanovu koja će upravljati Kneževom i Providurovom palačom, a NMZ ih želi zadržati, rekao je Zubčić.

- Ovo se mora razriješiti jer zahtjev pokazuje da netko igra ispod žita!, upozorio je.

Muzej II palače, rekla je za Renata Peroš, još ne postoji kao ustanova, a mišljenje stručnog i upravnog vijeća je da one trebaju ostati unutar Narodnog muzeja. No o tome ne odlučuje muzej, nego vijećnici Županijske skupštine i Grada Zadra.

- I mene to jako zanima i dijelim zabrinutost s vama. Zatražit ću od Trgovačkog suda dokumentaciju da vidim tko je zatražio promjene, rekla je Peroš.

PRIKAŽI KOMENTARE (14)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA