Zadar

SDP UPOZORAVA NA OPUSTOŠENO ZDRAVSTVO

Nisu samo pedijatri pred kolapsom, uskoro ostajemo i bez obiteljskih liječnika

Imamo ravnateljicu Renatu Bek u petom mandatu koju potpuno nije briga što se događa i ne zna upravljati sustavom i župana koji najavljuje tužbe protiv specijalizanata umjesto da traži odgovorne među onima koji upravljaju sustavom, upozorio je Zubčić

Članica predsjedništva SDP-a psihijatrica Sara Medved i predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić predstavili su danas na konferenciji za medije nacionalni stranački program zdravstvene zaštite, ali i prijedloge specifične za Zadarsku županiju. I na nacionalnoj i na županijskoj razini sustav primarne zdravstvene zaštite je pred kolapsom te mu je potrebna reforma.

- Osam od 10 oputa kada se javimo liječniku trebali bismo riješiti sve naše potrebe. Nažalost, mnogi se žale na loša iskustva jer je teško doći do usluge, često samo dobiju uputnicu da odu na drugo mjesto i to se mora promijeniti, rekla je Medved.

U Zadarskoj županiji veliki problem su starosna dob liječnika te dugo čekanje na liste - na pretragu endokrinologa čeka se preko 100 dana, na kardiologa 150, a za neke radiološke pretrage preko godinu dana. Jedno od mogućih rješenja, za koje se zalaže SDP, je povećanje broja specijalističko-konzilijarnih ambulanti, čime bi se smanjio pritisak na bolnice.

Zubčić je podsjetio na nedavni prosvjed građana zbog nedostupnosti zdravstvene zaštite. Stanje u Domu zdravlja Zadarske županije, istaknuo je, katastrofalno je i kolabiralo je nakon što je pročelnik Kolega pokušao natjerati pedijatre da dežuraju u OB Zadar vikendima.

- Kako pedijatar koji je pet dana tjedno radio u ambulanti, ima više pacijenata nego bi trebao imati, dežura vikendom u Bolnici, u ponedjeljak opet može kvalitetno pregledavati djecu? Imamo ravnateljicu Renatu Bek u petom mandatu koju potpuno nije briga što se događa i ne zna upravljati sustavom i župana koji najavljuje tužbe protiv specijalizanata umjesto da traži odgovorne među onima koji upravljaju sustavom, upozorio je Zubčić.

Od tri specijalizantice pedijatrije jedna se sigurno ne vraća, druga vjerojatno a treću se čeka. Stanje je takvo ne samo zbog plaća, nego sustava koji je prepušten stihiji. Nije samo pedijatrijski sustav pred slomom, jer je u Zadarskoj županiji od 96 liječnika obiteljske medicine njih 43 starije od 60 godina, a trenutačno imamo 11 specijalizacija. Zbog sadašnjeg stanja provodi se tiha privatizacija sustava, a jedan od primjera je da se nalazi od privatnih pregleda kod ginekologa pojavljuju u sustavu, što znači da ih liječnici dva puta naplaćuju.

- Stanje je loše ali bit će još i gore, kako s liječnicima obiteljske medicine tako i pedijatrima i ginekolozima, rekao je Zubčić te najavio mjere koje će se predložiti u narednom razdoblju, poput povećanja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite, telemedicine, raspisivanja specijalizacija i nagrađivanja liječnika, bilo korištenjem kadrovskih stanova ili plaćanjem dodatnih usluga.

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA