Zadar

U LIPNJU U BIOGRADU

Novi skup o biogradsko-benkovačkom kraju u Domovinskom ratu

Na skupuu će biti zastupljene tri okvirne tematske cjeline: ratne postrojbe koje su branile biogradsko-stankovački kraj, hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i život na ratom pogođenom području

U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te u suradnji s Gradom Biograd na Moru 11. lipnja održat će se II. znanstveno-stručni skup Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu. Skup pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja održava se u prigodi obilježavanja 30. obljetnice početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata.

Inicijativa za organiziranjem ovog skupa dogodila se netom nakon uspješno održanog skupa u rujnu 2019. godine. Prijedlog je sudionika skupa bio da se dodatno istraži doprinos hrvatskih branitelja biogradsko-benkovačkog kraja u Domovinskom ratu te prikaže život na ratom pogođenom području. Na skupuu će biti zastupljene tri okvirne tematske cjeline: ratne postrojbe koje su branile biogradsko-stankovački kraj, hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i život na ratom pogođenom području.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je odaziv bio dobar. Nakon prijava na skup uslijedila je neposredna komunikacija s autorima kako bi se obuhvatile željene teme u najvećem mogućem opsegu. Trinaest radova je prošlo recenzijski postupak, a rukopisi se nalaze na prijelomu u tiskari. Nakon skupa ostaje mjesec dana za možebitne ispravke nakon čega će se doslovno sutradan krenuti u tiskanje zbornika radova. Nadam se da će zbornik radova biti poticaj drugim autorima za pisanje o temama iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata te kako bi se sačuvala istina i sjećanje na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve, kaže predsjednik Organizacijskog odbora dr. sc. Josip Čerina.

Potporu u organizaciji i tiskanju zbornika je osigurala biogradska Ilirija s partnerima, što nije slučajno, budući da je tadašnje Hotelsko poduzeće Ilirija davalo logističku potporu koja se odnosila na prehranu i smještaj hrvatskih branitelja.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA