Zadar

PLANIRA SE IZLOŽITI VRIJEDNA KNJIŽNA ARHIVA

Novi zadarski nadbiskup: Ako Dom županije neće biti na dobro naroda, ne treba ni Crkvi

Neka se nađe prvi smisao tom prostoru koji ne smije biti usko vjerski ili crkveni, poručio je budući nadbiskup

Predstavljanje novog nadbiskupa mons. Milana Zgrablića novinarima nije moglo proći bez pitanja o sudbini Doma županije, kojega država planira predati Zadarskoj nadbiskupiji na ime oduzete imovine. Još uvijek aktualni nadbiskup mons. Želimir Puljić kaže kako odluka o zgradi nije u njegovim rukama, te kako je priča o njoj počela u okviru pregovora države i Crkve za imovinu koja se nije mogla vratiti, pa je ovaj prostor ponuđen kao alternativa.

- Mogu samo reći, ako Zadarska nadbiskupija dobije tu zgradu neće ju prodavati, nije ni do sada ništa prodavala. Mogu odmah reći da to sigurno nije adekvatan prostor za glazbene škole, što se spominjalo kao opcija, jer nije dovoljno velik. Mi smo planirali u nju prebaciti knjige iz našeg arhiva, koje su oštećene u poplavi jer se nalaze u jednom neuvjetnom prostoru, te našu biblioteku Metropolitanu. To su vrijedne knjige koje zaslužuju da budu izložene javnosti, da ih svi mogu koristiti, to ne bi bio privatni, nego javni prostor. Bespotrebno se stvorila afera, kao da mi nešto radimo ispod žita, a to je sve odrađeno preko našeg pravnika kojeg smo ovlastili za pregovore s državom, rekao je Puljić, dodajući kako je odluka, koliko on zna, već bila i donesena, ali je sve stalo zbog povika koji su se stvorili.

Mons. Zgrablić rekao je da nije dovoljno dugo ovdje da bi bio dobro upoznat s problemom, ali načelno može reći da to nije nešto što se poklanja Crkvi, nego se vraća oduzeto.

 
- Međutim, crkvena dobra nisu svrha sama sebi, ako neće biti na dobro cijelog naroda, ne treba ni Crkvi. Neka se nađe prvi smisao tom prostoru koji ne smije biti usko vjerski ili crkveni. Ja mislim da Nadbiskupija ima što pokazati, knjiga koje nikada nisu pokazane a koje su nedostupne i stručnjacima I studentima koji bi ih možda istraživali. Materijalna dobra moraju biti u službi naroda, želimo razgovarati s društvom I kroz dijalog naći najbolje rješenje, rekao je Zgrablić.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA