Zadar

FOTO OBAVIJESTI IZ JAZINA

Obavijest ilegalcima na vezu o očekivanju lučkih redara

Za razliku od vozila koja su ilegalno parkirana, pa mogu biti odvezene paukom uz kaznu ili samo platiti kaznu MUP-u, Gradu Zadru ili Obali i lučicama, brodovi na tuđem vezu su pod drugim režimom.

Za razliku od vozila koja su ilegalno parkirana, pa mogu biti odvezene paukom uz kaznu ili samo platiti kaznu MUP-u, Gradu Zadru ili Obali i lučicama, brodovi na tuđem vezu su pod drugim režimom.

Građani koji šetaju uz uvalu Jazine, zamijetili su novi set obavijesti po nekim brodicama i poslali nam fotografije. Iz Županijske lučke uprave traže da ih odmah uklone ili će ih oni tegliti o njihovom trošku i uz rizik, tako piše u obavijesti.
U Županijskoj lučkoj upravi to je stalan postupak. S jedne strane pozivaju vlasnike brodica da se prijave za komunalni vez u lukama gdje ih ima, a tamo gdje je potražnja za vezom, reguliraju one koji su se uvalili.

Jedina novost je uvođenje lučkog redara. I to da ih je dovoljno, a Županijska lučka uprava gospodari s više od stotinu luka u Zadru, Biogradu, Ninu, Pagu te na otocima.

Put do lučkog redara kao i prometnog redara, traži edukaciju, ovlaštenje Ministarstva mora. 

Umjesto lučkih nadzornika, novi je naziv lučki redar koji ima više ovlasti navedenih u zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama:

 1. zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra i sl.) na temelju kojih može utvrditi identitet stranke ili zakonskog zastupnika stranke, kao i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora

2. uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi, kao i od drugih osoba nazočnih prilikom nadzora

3. zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru

4. prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i sl.)

5. obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora.

(2) U provedbi nadzora nad provedbom reda u luci otvorenoj za javni promet lučki redar ima pravo i obvezu rješenjem ili na drugi propisani način narediti fizičkim i pravnim osobama mjere za održavanje reda propisane pravilnikom o redu u luci otvorenoj za javni promet.

(3) Optužni prijedlog za prekršaj propisan ovim Zakonom ili pravilnikom o redu u luci otvorenoj za javni promet koji u nadzoru utvrdi lučki redar podnosi ravnatelj.

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA