Zadar

SRCEM ZA ZADAR: OBRAZOVANJE, KULTURA I SPORT

Olimpijski bazen apsurd, prioriteti gradnja stadiona Hrvoje Ćustić i nova zgrada kazališta

na Narodnom trgu, koalicija "Srcem za Zadar" predstavit će četvrti dio Programa za lokalne izbore pod nazivom "Obrazovanje, znanost, kultura i sport".

Koalicija "Srcem za Zadar", predvođena nezavisnim kandidatom za gradonačelnika Markom Vučetićem, predstavila je danas četvrti dio svog Programa za lokalne izbore koji se odnosi na obrazovanje, znanost, kulturu i sport.

- Intencija naše koalicije nije da imamo ljude koji u Zagrebu i Bruxellesu razvijaju Zadar, već one koji će Zadar razvijati iz Zadra. Želimo zadarski Zadar, a ne stranački, poručio je Vučetić osvrćući se na izjavu svog protukandidata, aktualnog gradonačelnika Branka Dukića.

Vučetić je ocijenio kako je Zadar trenutno grad bez kulture jer, među ostalim, "u zadarskim kvartovima ne postoje identitetski obrasci, odnosno izgrađena svijest o tome da u njima postoji nešto posebno, nešto zadarsko".

- Danas se nitko više ne sjeća Miroslava Krleže, koji je obnovio grad nakon II. svjetskog rata, prijeti zaborav don Pavlu Keri, koji je vodio računa o kulturi Zadra, te Ivi Petricioliju koji je bio vjerni i brižni pratitelj onog što Zadar jest u povijesnom smislu i što treba postati.

Ivan Matešić (SDP) dodao je kako je kvaliteta kulturnog programa godinama u strmoglavom padu jer nije slobodna od političkih okova.

- Potrebno je donijeti hitnu stratešku odluku o izgradnji nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru, trenutna ne zadovoljava uvjete za gostovanja velikih ansambla, opera i slično, istaknuo je Matešić prioritet iz njihovog programa.

Velik dio svog govora Matešić je posvetio obrazovanju koje je, prema njegovim riječima, u posljednjih 30 godina obilježeno negativnom selekcijom, klijentelizmom i nepotizmom.

- Izgrađena je jedino škola na Bilom brigu, pri čijoj gradnji nije poštovan zakon o pedagoškom standardu tako da ona, nažalost, radi u dvije smjene. Druga koja se gradi je ona na Novom Bokanjcu koja je u vlasništvu Zadarske nadbiskupije. Grad im je dao preko 12.000 m2 zemljišta, projektnu dokumentaciju i 25 milijuna kuna novca poreznih obveznika za gradnju škole nad kojom neće imati jurisdikciju i pitanje je hoće li se sva djeca moći upisati u tu školu, poručio je Matešić ističući i ostale stavke iz programa - gradnja dječjih vrtića, angažiranje asistenata za vrtićku djecu s poteškoćama u razvoju, uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole...

Resor sporta pripao je Anti Rubeši (Akcija mladih) koji je za početak istaknuo, prema njegovoj ocjeni, loše stanje kvartovskih i školskih igrališta. Od većih infrastrukturnih projekata izdvojio je gradnju nogometnog stadiona na Barutani.

- Postoji inicijativa po kojoj bi ga nazvali po tragično preminulom nogometašu Hrvoju Ćustiću koji je preminuo upravo zbog nemara gradske uprave, odnosno načina na koji je gradska uprava transferirala novce raznoraznim profiterima i kriminalcima koji su taj novac, umjesto u obnovu, ispražnjivali u svoj džep. Također, izgradit ćemo i futsal centar s tri dvorane. Juniori i kadeti usred zime treniraju u dvoranama koje nisu grijane, to je nedopustivo, istaknuo je Rubeša.

Osvrnuo se i na upravljanje Sportskim centrom Višnjik.

- Pokušat ćemo vratiti atletiku na Višnjik kojem je Atletski savez ukinuo licencu za održavanje sadržaja. S druge strane, najava gradnje Olimpijskog bazena je apsurd, kao što je apsurdno da se unutarnji napravio na 32 metra, pa je to bazen za vaterpolo. Vjerojatno onda nisu imali sredstava, ali košarkašku dvoranu su zato 3-4 puta pretplatili, poručio je Rubeša najavljujući potpuni drugačiji odnos prema sportu, u slučaju pobjede na nadolazećim izborima.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (66)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA