Hrvatska i svijet

DIGLA SE OPORBA U SABORU I UDRUGA JAVNO JE DOBRO

Opasni razlozi za prosvjed obrane pomorskog dobra

Oporba u Saboru RH okupila se u kritici na predloženi zakon o pomorskom dobru zbog kojeg se 2. veljače sprema veliki prosvjed u Zagrebu.

Oporba u Saboru RH okupila se u kritici na predloženi zakon o pomorskom dobru zbog kojeg se 2. veljače sprema veliki prosvjed u Zagrebu. Ministarstvo mora u kojem državni tajnik Josip Bilaver predvodi radnu grupu za zakon koji je kao malo koji uzburkao javnost, za Dan pomoraca u Zadru je organiziralo kontroliranu raspravu.

-Građani Hrvatske, pridružite se prosvjedima protiv ovakvog novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Inicijativa „Javno je Dobro" organizira prosvjed u Zagrebu protiv ovakvog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u četvrtak, 2.2.2023, točno u podne na Markovom Trgu! Prosvjed će trajati od 12 do 15 sati. Pomorsko dobro je 100% naše! Povucite Zakon o pomorskom iz saborske procedure! Treba nam novi koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more! - pozivaju iz građanske inicijative Javno je dobro na najavljeni prosvjed

Čini se kako navedeni novi prijedlog HDZ-ova zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, za koji nebrojeni stručnjaci i građani izričito upozoravaju kako je riječ o štetnom zakonu koji će pospješiti perfidnu privatizaciju i uništavanje obale u Hrvatskoj, inače najvrjednijeg javnog dobra i resursa u Hrvatskoj, državi devastiranog gospodarstva koja se oslanja na sezonski turistički posjet. Bezglava i štetna politika koju barbarski provode kvarni državni i lokalni moćnici u sprezi s pratećim institucijama i s njima vezanim "investitorima" već je prouzročila trajne štete duž hrvatske obale, sve u primitivnoj i službi nečijeg kratkoročnog profita i nauštrb aktualnih i dugoročnih javnih interesa.

-Zašto prosvjedi? Zato jer ovaj zakon predstavlja (između ostalog) praktički i privatizaciju hrvatskih plaža. Vidio sam na Vašoj stranici da ste pisali o nacrtu novog hrvatskog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Trenutno se taj zakon nalazi u saborskoj proceduri. A veliki broj građana, udruga i inicijativa se protivi ovom zakonu. Po članku 82. definiraju se između ostalog i morske plaže ispred hotela, kampa i turističkog naselja, koje se po članku 84. mogu povezati s turističkim sadržajima u funkcionalnu, infrastrukturnu i prostornu cjelinu. A na takvim plažama se po članku 81. gospodarske djelatnosti obavljaju, u pravilu, na osnovi koncesije. Osim toga po članku 79. čak i koncesionar je osoba koja upravlja plažom. Znači po ovom zakonu bi privatna osoba (koncesionar) mogla dugoročno (preko 50 godina) zakupiti plažu i upravljati s plažom. Te je povezati s hotelom, kampom i turističkim naseljem u jednu (funkcionalnu, infrastrukturnu i prostornu) cjelinu. To je praktički privatizacija. - smatra Tonći Nazlić iz Inicijative Javno je dobro.

Kako kaže, koncesionar može sve gospodarske djelatnosti na plaži obavljati sam i sve dosadašnje (uglavnom male obrtnike i poduzetnike, često obiteljskog tipa i iz lokalnog stanovništva) potjerati ili zahtijevati užasno skupe podkoncesije.

- To je čisto poticanje monopolizacije. Osim toga: Uvođenje pojmova morska plaža hotela, kampa i turističkog naselja je potpuno nepotrebno i očiti uvod u privatizaciju plaža. Naime hoteli, kampovi i turistička naselja su privatno vlasništvo. A plaže su opće dobro. Pa se stoga ni ne mogu povezivati u jednu funkcionalnu, infrastrukturnu i prostornu cjelinu. A gospodarska djelatnost na plažama se može obavljati i s dozvolom bez koncesija. Znači bez da se isključuje opća upotreba plaže. Na istu plažu se može dati i više dozvola, pa više obrtnika može istovremeno da radi. Znači umjesto da se dozvolama potiče diverzifikacija, sa koncesijama se potiče monopolizacija. Ove primjedbe (kao i mnoge druge) su već bile kroz e-savjetovanje poslane Ministarstvu. Ali su odbijene. Osim plaža ovaj zakon nije dobar ni na brojnim drugim mjestima. Zato Inicijativa „Javno je Dobro" sada organizira prosvjede protiv ovog zakona. - kaže Tonći Nazlić.

Eto prilike da građani kažu što misle o svemu navedenom, te je li pomorsko dobro "njihovo" ili naše, i je li uopće pomorsko dobro ili je pomorsko loše: 2. veljače u podne na Markovom trgu u Zagrebu.

Inicijativa Javno je dobro okupila je mnoge udruge i građane oko iste ideje, očuvanja i zaštite javnog i općeg dobra, oko vrijednosti koje su nama svima od primarnog interesa. Oko naše zemlje, šuma, voda, našeg mora, obale i otoka za nas i za buduće generacije.

Neovisni portal Tris prenosi razloge  koja te udruga navodi uz poziv na prosvjed:

Prijedlog Zakona koji je otišao u saborsku proceduru direktno će utjecati na stanovništvo i lokalne zajednice, osiromašiti ga i raseliti! Turizmu privatnog smještaja prijeti propast jer se ti turisti neće moći kupati tamo gdje hoće, već samo gdje im hoteli dozvole. Uočite da su sve "uređene" plaže predviđene za koncesioniranje, svako koncesioniranje je po ovom prijedlogu s mogućnošću ograničenja. U mjestima su samo uređene plaže, dakle sve plaže na kojima šetamo, živimo, a ljeti se kupaju naši gosti i mi ponekad će biti s ograničenim pristupom!

Zaštitarima tj. koncesionarskom parapolicijom koji vas može legitimirati i potjerati sa "svog" posjeda! Mali poduzetnici i obrtnici će moći raditi na plažama samo ako plate reket bogatom i podobnom koncesionaru, zarađivati isključivo koliko im "veliki" dozvoli. Vlada i veliki koncesionari će moći direktno utjecati na prostorne planove jedinica lokalne samouprave, pa mišljenje stanovnika više neće biti uvaženo. Banke će upisati "založno pravo" na koncesije na pomorskom dobru pa će tako oni "dijeliti" koncesije ako prvi "veliki" investitor propadne. i to za svo vrijeme dok koncesija traje, dakle i 50 i više godina!

Kao dohrana će se prikazati svako nasipavanje, a županije će to poticati subvencijama lokalnoj upravi i koncesionarima. Uništit će sav živi svijet u moru, plićaku, ali i dublje. Već ima previše smeća, zemlje, građevinskog otpada, pa da je i drobljenac, devastirajuće je za živa morska bića. Kapetani iz lučke kapetanije će moći izdavati dozvole za gradnju zvane "sanacija" (pojam koji ne postoji u zakonu o gradnji) tako da će biti puno gradnje bez projekata i "papira", a legalno. Kapetani će moći dati suglasnost za gradnju, netko u JLS samo upisati da se planira graditi i to će biti dovoljno za sve "Primoštenske dockinge" ili Opatijska sunčališta.

Ovim prijedlogom se trude ozakoniti sve što je do jučer bilo zabranjeno, čak i "podobnima" Komunalni redari neće smjeti na koncesionirano područje tako da gradovi i općine neće upravljati svojim područjem pomorskog dobra ako je ono koncesionirano. Na koncesiji će biti nadležan hotelski plaćenik! Nevjerojatan prijedlog zakona u državi koja prve dane svoje državnosti može pamtiti po paramilicijama i barikadama koje su imale za svrhu spriječiti kretanje građana!

Koncesionari će moći angažirati zaštitare koji će legitimirati kupače i slati one koji nisu gosti u posebni dio, 2. klasu ili još gore. Ako JLS i bude upravljala svojim pomorskim dobrom, odobrenja će se dijeliti temeljem "tko da više love" pa je realno da će lokalno stanovništvo ostati uskoro i bez toga. itd itd Lova s pomorskog ide državi, tek ponešto lokalnoj, dosta županijama. Obveza čuvanja i održavanja, a time i troškovi uglavnom općinama i gradovim

 

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA