Zadar

DVOSTRUKO UPRAVLJANJE PLAŽOM BISERNOG MORA

Općina Sali dala koncesiju za ležaljke, a Natura Jadera štiti Sakarun s lažinom koja će se tek ukloniti

Plaža Sakarun, biser Dugog otoka, jedna od onih koja se svrstava na listu najljepših pa čak i među svjetske, ovih dana je preobrazila svoj izgled iako se nalazi pod zaštitom ustanove Natura Jadera.

Plaža Sakarun, biser Dugog otoka, jedna od onih koja se svrstava na listu najljepših pa čak i među svjetske, ovih dana je preobrazila svoj izgled iako se nalazi pod zaštitom ustanove Natura Jadera.

Od ove godine, Općina Sali koja je napravila plan upravljanja pomorskim dobrom u širini od šest metara, izdala je koncesijsko odobrenje za držanje ležaljki. Koncesijsko odobrenje na godinu dana dobio je Marin Vrsaljko, inače predsjednik MO Jazine I.

Načelnik Općine Sali, Zoran Morović rekao nam je kako je s njim ugovoreno držanje 20 ležaljki i 20 suncobrana na udaljenosti dva metra od more.

- Mi ćemo na tome inzistirati, kazao je Morović na primjedbu kako se koncesionar raširio za još 10 ležaljki.

Vrsaljko je, prema informaciji načelnika,  s ležaljkama počeo prije pet, šest dana iako je zahtjev za koncesijsko odobrenje podnio još u travnju. Uz ležaljke na plaži su i kupovi morske trave. Leži lažina, reklo bi se na središnjem dijelu plaže. Nekima kupačima smeta, neke čudi da plaža nije očišćena u srcu sezone.

- Plaža se redovno čisti i održava od plastike, a te kupove lažine iz središnjeg dijela odnijet ćemo sutra tijekom noći. Ostaje samo ona uz krajeve mora iz stručno- ekoloških razloga, napominje Morović.

Načelnik podsjeća i kako su bile dvije akcije čišćenja plaže. Jednu je organizirala Natura, ali su nedavno bila dva juga koja za čas promijene izgled te plaže.

- Uvala Sakarun je dio zaštićenog krajobraza i mi bdijemo nad njom kako jednog dana ne bi nestala. Radimo monitoring i stručna istraživanja. Posidonija je ta koja može spriječiti eroziju te pješčane uvale, ističe ravnatelj te županijske ustanove Damir Perić.

Radi se o morskoj travi koja je sada nakupljena na samoj plaži a koju bi kao "čuvara plaže u zimskom periodu", trebalo vratiti kada odu nautičari i kupači.
Sakarun je bio jedna od lokacija na kojoj su Nizozemci snimali "Expeditie Robinson", serijal o robinzonskom preživljavnjanju.

Ravnatelj Perić i načelnik Morović potvrdili su nam kako su Nizozemci sve počistil za sobom.

Teško je održavati Sakarun jer je on otvoren prema jugu i na udaru je plastike i svakojakog smeća kojeg morske struje znaju donijeti iz Albanije i Grčke. Općinsko poduzeće Mulić zapošljava djelatnika koji održava plažu, rekao nam je načelnik Morović, podsjetivši i zašto se plaža zove Sakarun.

To dolazi od „sake", vreće (saket kako bi to rekli drugi boduli, op,a) ili mreže u koju se sve kupi. Tako se to nakuplja u uvali Sakarun, koji nije Saharun kako je drugi i dalje nazivaju što asocira na saharski pijesak. Sakarun nije samo pijesak i čisto more karipske boje, već zaštićeni dio prirode koji ne bi trebao preći granicu održivosti, mišljenja su Perić i Morović, upućeni na suradnju, brigu i djelovanja oko najizazovnije dugootočke ljepotice.

I dok Morović upozorava na naziv, Perić po tko zna koji put ispravlja da plaža nije duga 800 već 300 metara.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (21)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA