SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713996000 AND gallery_id = 11599File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713996000, '11599', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Oproštaj od Zlatka Košte iza kojeg je ostalo 60 uloga - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

FOTO: KOMEMORACIJA U KAZALIŠTU LUTAKA

Oproštaj od Zlatka Košte iza kojeg je ostalo 60 uloga

Zlatko Košta bio je veliki, neponovljivi glumac, koji je prevodio govor lutke u jezik predstave, animirao ili potpuno oživljavao zadani lik.

Zlatko Košta bio je veliki, neponovljivi glumac, koji je prevodio govor lutke u jezik predstave, animirao ili potpuno oživljavao zadani lik. U svim ansambl predstavama, bez obzira je li imao glavnu ili sporednu ulogu, neprestano je zatajivao sebe u korist lutke. Odricao se od vlastite osobnosti kako bi lutka kao scenski list bila što osebujnija i životnija, istaknula je glumica Kazališta lutaka Zadar Tamara Šoletić na komemoraciji koja je za pokojnog glumca sinoć održana u njegovoj kazališnoj kući.

Lutkari su se na svoj način oprostili od osebujnog i jedinstvenog Zlatka Košte koji je imao status glumca - prvaka. Njegova životna uloga bila je  Michelangelo Buonarotti u istoimenoj predstavi koju je režirao Dražen Ferenčina. Zagrebački rešiser i ravnatelj Gavelle došao je u Zadar na oproštaj od Zlatka. Podršku njegovoj obitelji  iskazao je i gradonačlenik Branko Dukić. Međutim, nikoga nije bilo iz Zadarske županije koja je osnivač Kazališta lutaka.

Košta je rođen 25. veljače 1951. godine u Zadru. Prve glumačke korake napravio je u različitim amaterskim grupama, koje su bile vrlo aktivne u sedamdesetim godinama, da bi od 1979. do umirovljenja bio stalni član ansambla KLZ. Prve predstave u kojima je nastupao bile su paravanskog tipa, u kojima je lutkama posuđivao svoj glas i oživljavao ih. Bilo je to doba u kojemu su s njim igrali Karlo Šoletić, Marija Moković, Josip Gatara i Marijan Blaće. Devedesete godine nezamislive su bez njegovih majstorskih predstava za odrasle, Muke Svete Margarite, Starca i mora, Božićnog triptiha...

- Igrao je u svim ansambl predstavama KLZ Zadar i ostvario preko 60 uloga s različitim redateljima. Bio je i strašni vuk u Gatarinoj Crvenkapici, ali i Stjepan, posljednji kraj Bosanski, Don Quijote, maestralni Michelangelo u predstavi Michelangelo Buonarotti. Nije imao formalno obrazovanje, ali je velikim radom, talentom i smaoobrazovanjem zaslužio ponijeti naslov glumca prvaka, istaknula je Šoletić.

Na komemoraciji za Zlatka govorili su i Milena Dundov koja ga je dovela u Kazalište lutaka,  putovanja s njim i lutkarima oživio je Tomislav Marijan Bilosnić, a prijateljevanje Milan Stošić Miočić...

Članovi ansambla na pozornici pjevali su Zlatkove pjesme s kulisom iz njegovih predstava i igrali šah koji je uz predanost glumi bila jedna od strasti samozatajnog Zlatka Košte, Zadranina s Relje.

U Kazalištu lutaka održana komemoracija za Zlatka Koštu
Foto: Tomi Burčul
PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA