Zadar

ŽUPANIJSKI PLAN PRVI SE USKLAĐUJE S EKO STUDIJOM

Ostaje 10 lokacija za golf ali ne u Tustici - planirana željeznica od Gaženice do Zračne luke

Zadarska županijske je prva u Hrvatskoj koja je za VII. Izmjena prostornog plana radila stratešku procjena zaštite okoliša i ocjena s propisanim mjerama zaštite.

Zadarska županija je prva u Hrvatskoj koja je za VIII. Izmjena prostornog plana radila stratešku procjena zaštite okoliša i ocjena s propisanim mjerama zaštite.

Složena je to tematika koja bi se mogla svesti na poruku direktora Iris Ekologije, Marka Mesarića: nemojte izgubiti to drvo - gradite oko njega.

Međutim, izrađivači tih eko-studija i analize mreže zaštićenih područja prirode te staništa, svjesni su da će izmjene i dopune Županijskog prostornog plana biti u konfliktu s dijelom eko - mreže.

Za određene projekte trebat će izrada studija utjecaja na okoliš. Kao i ranije ona će uzet puno vremena investitorima. Na ove dokumente čeka se više od tri godine. Do 14. srpnja moguće su primjedbe na predloženi plan i ekološku strategiju, istaknuo je resorni pročelnik Olivio Meštrović.

Izrađivači predloženog plana u Zavodu za prostorno uređenje (voditeljica Lana Stipičić) dobili su 600 prijedloga i primjedbi, podsjetio je ravnatelj Zavoda, Stjepan Gverić.

Došlo je do redefiniranja turističko-ugostiteljskih, sportsko-rekreativnih zona, energetskih objekata, elektroničke i ostale infrastrukture. Planirana je željeznička pruga od Gaženice do  Zračne luke Zadar što spada u sferu zanimljivosti za nove tehnologije koje bi financirala EU.

- Napravljena je rekompozicija turističkih zona: planirano ih je 194 na 2 253 hektara i s kapacitetom od 160 tisuća kreveta. Oko 40 posto planiranih zona zahvaćeno je izmjenama, istaknuo je Gverić.

Predloženo je 110 sportsko-rekreativnih zona na 430 hektara. Strateškom studijom utjecaja na okoliš ukinuto je 9 turističkih, 4 zone sporta, 7 lokacija vjetro - elektrana i jedan sustav navodnjavanja.

Golf teren Tustica o kojem se govorilo tri desetljeća nestaje predloženim Županijskim planom i mijenja za lokaciju Gaj u Sukošanu. Ukida se i postojeća lokacija za golf u Pakoštanima, a planira se Zaglav na Pašmanu.

Svejedno, ostaje 10 lokacija za golf igrališta u Zadarskoj županiji kao i prethodnih 20-ak godina, a da je tek za jednu na Baštijunski brig bilo nekakvog interesa. I to prije 10-ak godina.

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA