Sport

DUGA RASPRAVA NIJE ZAVRŠILA ŽELJENIM ISHODOM

Pala točka o HNK Zadar: Bokanović nije uvjerila vijećnike da se ide u preoblikovanje

Da je jedno Posedarje ispred nas, čast ljudima i navijačima, ali meni je izrazito neugodno i ne mogu braniti. Ipak, i s tim mjestom ispunili smo sve uvjete za kvalifikacije, rekla je Bokanović

Velika rasprava vodila se danas na Gradskom vijeću oko preoblikovanja HNK Zadar u dioničko društvo, da bi na kraju točka pala jer su je podržali samo vijećnici HDZ-a. Marjana Botić iz Akcije mladih tražila je odmah na početku sjednice skidanje točke s dnevnog reda, vijećnici Enija Meštrovića su to odbili ali su nakon sat i pol izlaganja predsjednice udruge Ive Bokanović ostali suzdržani.

Predsjednica Bokanović na početku izlaganja iznijela je pregled rezultata u prošloj sezoni te rekla kako seniorska momčad nepravdom nije ušla u treću ligu jer je uoči sezone rečeno kako će morati biti među prvih šest, ali tamo su ušli neki koji nisu imali uvjete, zbog čega su se žalili ali je žalba odbijena.

- Nakon prve pozajmice od 2,5 milijuna kuna sve smo odradili svojim sredstvima. Bili smo sposobni naći financije za plaće, putovanja, troškove putovanja i plasirali se u prvu HNL s pionirima i kadetima, rekla je Bokanović.

- Godišnji proračun je 3,4 milijuna kuna, od čega prva momčad košta 550.000 kuna. Plaće zaposlenima su 1,4 milijuna, a održavanje stadiona 750.000 kuna. Po tome smo među tri najjeftinije momčadi u rangu u kojem su igrali. Sve to morali smo bez kune iz gradskog proračuna, što je ravno svjetskom čudu, rekla je Bokanović.

Imaju preko 200 dječaka u školi nogometa, održavaju terene Stanovi i Bagat koje okoriste i drugi klubovi, čak i softball, te igralište na Stanovima.

Za preoblikovanje je opcija 100-postotno vlasništvo investitora, u kojem grad pronađe investitora koji će otkupiti ulaganje i zajmove poslovnih partnera te s njim ugovoriti suradnju oko infrastrukture te minimalnih ulaganja investitora. Druga je da Grad ima kontrolni paket (25 posto + 1 dionica), kojim se štite simbol i ime tek osnovanog kluba a dosadašnje ulaganje se pretvara u dionice. U trećoj bi grad imao kontrolni paket, većinski vlasnik 50 posto i 1 dionicu, a ostatak strateški partneri iz privatnog sektora, koji bi imali interes u projektu gradnje novog stadiona.

- Kako možemo vjerovati u vašu transparentnost i dobre namjere kad je bivši direktor kojega je HDZ Instalirao smijenio prethodnika pod točkom Razno, zato što nije htio izvlačiti novac iz njega, pitala je Marjana Botić.

Mate Lukić kaže da je u kontaktu s igračima koji su zadovoljni radom predsjednice te da treba dati priliku klubu, pogotovo jer klub to ništa ne košta. Adela Frank pitala je je li Damir Knežević još uvijek djelatnik kluba ili je otišao sukladno isteku ugovora 31. svibnja, namjerava li mu se produžiti ugovor ili angažirati kao vanjskog suradnika.

- Gospodin Knežević ne smije biti nikakav akter u klubu, poručila je Frank.
Ante Rubeša je rekao da je Knežević sebe sakrio u računovodstvo s plaćom od 16 tisuća kuna, što je Bokanović demantirala iz klupa. Enio Meštrović rekao je kako nigdje nema izvješća o utrošku 2,5 milijuna kuna, kakve druge udruge moraju pravdati brojnim papirima. Damiru Burčulu zasmetale su neke stvari iz izvješća, posebice da Grad Zadar prepoznaje HNK Zadar kao nositelja kvalitete, a da pritom igra četvrtu ligu i nije izborio viši rang.

- Čisto sumnjam da tih 2,5 milijuna kuna možemo dobiti nazad, ali da ne bi nešto izletjelo iz ormara ne bi bilo loše znati što je bilo s novcem. Ali ovo s nositeljem kvalitete, da vi da niste u ovoj ligi mogli biti prvi, nego četvrti, to je katastrofa. Ipak, ja bih pokušao pa da vidimo hoće li biti nešto od toga, rekao je Burčul, čudeći se bar pet puta konstataciji o nositelju kvalitete. Davor Karlović priznao je kvalitetu zbog prvih mjesta juniora, kadeta i pionira, a rezultat seniora nazvao debaklom.

U završnoj riječi Bokanović je rekla da je Mercedes vraćen, šteta nije bila financijska ali je napravljena ugledu kluba.

- Zbog toga imamo mukotrpan posao da dokažemo građanima Zadra da nećemo oštetiti klub i radimo zdravu priču iz temelja. Bili smo sposobni naći novac i za seniore i za školu nogometa, koja je tri puta skuplja. Četvrto mjesto je debakl. Da je jedno Posedarje ispred nas, čast ljudima i navijačima, ali meni je izrazito neugodno i ne mogu braniti. Ipak, i s tim mjestom ispunili smo sve uvjete za kvalifikacije, rezultatski, infrastrukturu, financijski, stručni, a klubovi koji su bili iznad nas a nisu ispunili dobili su mogućnost igrati ih. Da živimo u uređenoj državi naša bi žalba bila uvažena, rekla je Bokanović.

Rekla je i kako su prošle sezone investitori bili zadovoljni onim što je pokazala due diligence, ali su odustali zbog BREXIT-a.

Na kraju su za prijedlog bili samo vijećnici iz HDZ-ove koalicije, SDP je bio protiv a ostali suzdržani pa od preoblikovanja za sada neće biti ništa.

PRIKAŽI KOMENTARE (46)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA