Hrvatska i svijet

NISU ZADOVOLJNI POJAŠNJENJEM BUTKOVIĆA I BILAVERA

Pokret otoka traži da morske plaže ostanu pristupačne svima, a ne samo gostima hotela

Zahtijevamo da se novim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama definira da su morske plaže neovisno o njihovoj lokaciji, vrsti i namjeni pristupačne svima pod jednakim uvjetima

Udruga Pokret otoka i dalje inzistira na izmjeni nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, smatrajući da ministar Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver u svojim istupima nisu demantirali stavke kojim se eksplicitno navodi da će se omogućiti potpuno ili djelomično isključenje opće upotrebe pomorskog dobra s posebnim naglaskom na morske plaže.
- Štoviše navodno će problem riješiti davanjem većih ovlasti jedinicama lokalne samouprave čije se upravljanje već pokazalo kao neučinkovito i manipulativno te rezultiralo brojnim devastacijama i pogodovanjima diljem obale i otoka.

U prethodnim priopćenjima upozorili su na potpuno ili djelomično isključenje opće upotrebe dijela pomorskog dobra, kada je takvo isključenje dopušteno važećim ugovorom o koncesiji, ugovorom o posebnoj upotrebi ili ugovorom o privremenom korištenju pomorskog dobra te davanjem luke otvorene za javni promet na upravljanje lučkoj upravi. Sporan je i četvrti dio nacrta prijedloga Zakona koji definira vrste morskih plaža i dijeli ih na prirodne i uređene, a zatim uređene morske plaže dijeli na javne morske plaže; morske plaže hotela, kampova i turističkih naselja te morske plaže za posebne namjene.

Pokret otoka traži od Ministarstva i radne skupine jasno i nedvosmisleno pojašnjenje članaka kako su morske plaže hotela, kampova i turističkih naselja, s izgrađenim turističkim sadržajima, izvan granice pomorskog dobra povezane u funkcionalnu gospodarsku cjelinu te kako davatelj koncesije utvrđuje funkcionalnu gospodarsku cjelinu ovisno o kapacitetu, kategoriji i vrsti objekata s kojima plaža čini funkcionalnu cjelinu.

- Zahtijevamo da se novim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama definira da su morske plaže neovisno o njihovoj lokaciji, vrsti i namjeni pristupačne svima pod jednakim uvjetima te da se ovakav članak uvrsti u prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji će ići na javno savjetovanje. Svaka drugačija „interpretacija" korištenja morskih plaža je neprihvatljiva, poručuje predsjednica Pokreta otoka Maja Jurišić.

PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA