Zadar

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA MOJE ZDRAVO DIJETE

Porast prekomjerne tjelesne mase i pretilosti kod djece postao je zabrinjavajući

Doktorica Balorda istaknula je važnost mediteranske prehrane kao i važnost Savjetovališta osnovanog pri Zavodu za javno zdravstvo

U Predavaonici Poliklinike Opće bolnice Zadar održana je završna konferencija projekta „Moje zdravo dijete" nositelja Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zadarske županije, partnera na projektu.

Projektom je omogućeno jedno novo zapošljavanje te su obnovljena osnovna sredstva za rad Patronaže, a to su 20 preciznijih vaga za mjerenje beba i male djece te dodatno Simulator dojenja te silikonska lutka za vježbu dojenja, istaknula je ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek. Kroz prezentaciju projekta voditeljica tima, Jelena Ćosić Dukić je predstavila ostvarene aktivnosti projekta kojima će se nastaviti kontinuirano ostvarivati cilj projekta, a to je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja.

Dr. Ljilja Balorda, specijalistica javnog zdravstva i stručna suradnica projektnog tima, prikazala je rezultate istraživanja čiji su rezultati zabrinjavajući s obzirom trend porasta prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Doktorica Balorda istaknula je važnost mediteranske prehrane kao i važnost Savjetovališta osnovanog pri Zavodu za javno zdravstvo dodatnim angažmanom kolegice Brok i nje same.

Stručna suradnica projektnog tima, Petra Brok je prezentirala Program za evidenciju preventivnih pregleda i praćenje navika te ukazala prisutnima na važnost prevencije od najranije dobi. Zamjenica voditeljice projekta Kristina Brala prezentirala je važnost patronažne službe u promociji dojenja i zdrave prehrane te nabavljenu opremu koja će se koristi za edukaciju trudnica i rodilja.

Konferenciji su nazočili zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković i ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

- Znamo da je, nažalost, suvremeni način života uzeo veliki danak i u kvaliteti namirnica koje su nam dostupne, dakle u samom uzgoju, a osobito u njihovoj pripremi. Roditelji rade sve više, djeca su također prepuna obaveza, obitelj se sve rjeđe susreće za stolom, preskače se najvažniji obrok u danu - doručak, umjesto voća jedu se grickalice, umjesto blitve i ribe hamburgeri, piju se gazirani preslatki sokovi i sl. S druge strane, djeca su sve više u kući uz ekrane, sve manje trče, voze bicikle, plivaju... i sasvim je jasno da iz takvih životnih navika mora proizaći porast pretilosti kod djec, rekao je Vicković te naglasio kako imamo sreću što živimo u podneblju u kojem se još uvijek mogu naći zdrave namirnice, te je stvaranje zdravih životnih navika kod djece najbolji zalog za njihovu zdravu i sretnu budućnost.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA