Kultura

ZADARSKI PROFESOR I KULTURNJAK

Preminuo Juraj Gracin - dobri duh Muzičkih večeri u Donatu

U Zadru je 28. travnja u 83. godini života preminuo Juraj Gracin - pisac, prevoditelj, gorljivi promicatelj i poticatelj kulture i glazbe.

U Zadru je 28. travnja u 83. godini života preminuo Juraj Gracin - pisac, prevoditelj, gorljivi promicatelj i poticatelj kulture i glazbe.

Kulturu svoga rodnoga Zadra, kao i cijele Hrvatske, obogatio je mnogostruko, kao glazbeni urednik i publicist, organizator i pokretač kulturnih i znanstvenih manifestacija, profesor, prevoditelj i pisac.

Rođen 14. svibnja 1938., školovao se u rodnome Zadru, gdje je na zadarskom Filozofskom fakultetu diplomirao talijanski i engleski jezik s književnošću, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu potom stekao stupanj doktora znanosti iz područja povijesti hrvatske književnosti.

Violinu je učio u Zadru, a gitaru u Zagrebu kod Milana Grakalića i Stanka Preka. Nekoliko je godina na zadarskoj glazbenoj školi bio zaposlen i kao predavač klasične gitare.

Šesnaest godina (od 1972. do 1988.) bio je glazbeni urednik i komentator u zadarskom RTV-centru RTV Zagreb, gdje je napisao, uredio i režirao mnogobrojne priloge i emisije s područja glazbe, etnologije, književnosti i kulture općenito, s posebnim naglaskom na hrvatsku baštinu te na hrvatsku suvremenost.

Gotovo dvadeset godina, od 1974. do 1993. godine, bio je nositelj organizacije zadarskoga festivala Glazbene večeri u sv. Donatu, koji je usmjerio prema njegovanju ranih glazbenih tradicija, zbog čega su bile cijenjene i prepoznatljive ne samo na prostoru tadašnje  države, već i u Europi.

Od 1988. do umirovljenja (2003.) bio je stalno zaposlen na zadarskom Filozofskom fakultetu, najprije u svojstvu docenta za scensku i filmsku umjetnost te glazbenu umjetnost i kulturnu politiku, od 1990. je predavao talijansku književnost te obnašao dužnosti predstojnika Odsjeka za talijanski jezik i književnost, kao i pročelnika Zavoda za žive strane jezike, a 2001. utemeljio je i od tada vodio poslijediplomski znanstveni studij književnosti.

Autor je više od 600 bibliografskih jedinica znanstvenog, stručnog i popularnog karaktera (od kojih su mnoge posvećene glazbi, poglavito u obliku recenzija). Prevodio je s talijanskog na hrvatski i s hrvatskog na talijanski te pisao autorska ostvarenja na oba jezika.

Bio je inicijator i član raznih hrvatskih i međunarodnih strukovnih, kulturno-prosvjetnih i humanitarnih udruga. Dugogodišnji je redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak, 3. svibnja u 10 sati na Gradskom groblju Zadar.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA