Zadar

POPIS STANOVNIKA PO OPĆINAMA I GRADOVIMA ŽUPANIJE

Prije dvije godine državni zavod procjenjivao je da u Zadru i dalje živi 75 tisuća stanovnika...

Pozitivno iznenađenje su Sali na Dugom otoku, koje pune negativne rubrike u odnosu rođenih i umrlih, ali očito i zbog dolaska radne snage iz inozemstva završili su u plusu

Očekivalo se da će popis stanovništva ukazati na demografske probleme u Hrvatskoj, no malo tko je očekivao da će Zadar pasti na samo 70 tisuća stanovnika. Posljednja procjena DZS-a bila je da u Zadru na dan 31. prosinca 2018. godini živi 75.194 stanovnika, stotinjak manje nego na prethodnom popisu, ali i 3,5 tisuće više nego 2001. godine, dok je za Zadarsku županiju procijenjena brojka od oko 168 tisuća stanovnika. Govorilo se o pozitivnom učinku migracija, naseljavanju stanovništva koje u Zadar dolazi u obećani grad, no pad od oko 6 posto uklapa se u sliku u drugim velikim gradovima.

Zagreb je izgubio manje od 3 posto, Osijek i Split oko 10, Rijeka čak 16 posto stanovništva. Unatoč gubitku stanovništva Zadar je i dalje peti grad u državi, budući da je Velika Gorica pala na 61.198 stanovnika, a Slavonski Brod na tek 50 tisuća (imao je 59). Četvrti Osijek je daleko ispred s oko 97 tisuća.

Županija je izgubila nešto manje od 10 tisuća stanovnika, što je i puno i malo, s obzirom da su drugi gubili i više. U osam općina i gradova u Zadarskoj županiji zabilježen je minimalni rast, s Pakoštanima i Bibinjama koji su ostali na svome. Najveći pad u postotku imao je Gračac, koji je izgubio 30 posto stanovnika. Najmanja općina i dalje su Lišane Ostrovičke, koje su pale na ispod 600 stanovnika.

Najvljivalo se kako bi rekorder po rastu mogao biti Vir, spominjala se i brojka od 4.000 žitelja, no ostali su na 3.100. Pozitivno iznenađenje su Sali na Dugom otoku, koje pune negativne rubrike u odnosu rođenih i umrlih, ali očito i zbog dolaska radne snage iz inozemstva završili su u plusu.

Donosimo tablicu s brojem stanovnika po gradovima i općinama s usporedbom na 2011. i izračunom koeficijenta pada ili rasta stanovnika.

PRIKAŽI KOMENTARE (20)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA